Skip to main content

Druskonis: Per Europą metų europarlamentarės kvietimu

|   Svečiai

Paskutiniąją gegužės mėnesio savaitę „Druskonis“ drauge su Lietuvos įvairių bendruomenių atstovais keliavo į Strasbūrą europarlamentarės Laimos Andrikienės kvietimu. Prisistatant bendrakeleiviams „Druskonis“ atstovavo europarlamentarės gimtajam miestui Druskininkams, nes ji čia gimė iš Sibiro tremties sugrįžusių Onos ir Marcelino Galdikų šeimoje, augo M.K.Čiurlionio gatvės pradžioje, baigė 1-ąją vidurinę (dabar Atgimimo) mokyklą bei fortepijono klasę septynmetėje muzikos mokykloje. Nors į Vilnių išvyko 17-kos metų 1975-aisiais studijuoti universitete ir nuo to laiko gyvena sostinėje, visuomet primena, kad jos šaknys – Druskininkuose. Kai prieš 17 metų savo tėvus persikėlė į Vilnių, mūsų miestelyje buvoja rečiau, dažniau užsukdama į šalia esantį Žeimių kaimą, mamos gimtinę. Gegužės 29-ąją vakarieniaudami kavinėje Strasbūro senamiesčio centre, kur europarlamentarė visus 35-is išvykos dalyvius ir lydinčius asmenis pavaišino prancūziška vakariene, atradom daug bendrų pažįstamų druskininkiečių, kuriuos sugrąžino atmintis. L.Andrikienė priminė, kad su kitu Nepriklausomybės akto signataru Donatu Morkūnu mokėsi toje pačioje klasėje, o su signataru Arūnu Degučiu augo kaimynystėje, M.K.Čiurlionio gatvės pradžioje. Smalsu, jog visa ši Nepriklausomybės Akto signatarų druskininkiečių trijulė pasuko skirtingais partiniais keliais: L.Andrikienė – į TS-LKD (konservatorių) partiją, D.Morkūnas – į socialdemokratų partiją, A.Degutis į Darbo partiją. Tai nė kiek nestebina, turint galvoje „lietuvišką vienybę“ Europos Parlamente, apie kurią Strasbūre užsiminė L.Andrikienė. Pasak ponios Laimos, Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) frakcijos narės, europarlamentaras Rolandas Paksas priklauso euroskeptikų frakcijai, o Viktoras Uspaskich vis kelia viešumon Lietuvoje neva diskriminuojamų kitataučių problemas.

Vakarienėje L.Andrikienė neužsibuvo, nes, nors ir vėlyvas vakaras buvo, turėjo grįžti į Europos Parlamento plenarinį posėdį, kuriame privalėjo pasisakyti. Savo svečiams pasakodama, kokius svarbius reikalus tomis dienomis svarsto Europos Parlamentas, ponia Laima pastebėjo, jog dėl netikslios kalbų EP registravimo sistemos pasisakymai plenarinėse sesijose ir rašytiniai balsavimų paaiškinimai registruojami vienoje vietoje, todėl galima aiškiai matyti, kad kurie mūsiškiai europarlamentarai tokiu būdu susikuria pasisakymų rekordininkų įvaizdį, kuris neatitinka tikrovės.

Strasbūre keliauninkai iš įvairių Lietuvos vietovių pasveikino L.Andrikienę su reikšmingu pripažinimu – šį pavasarį įvykusioje iškilmingoje ceremonijoje Briuselyje jai suteiktas 2018 metų europarlamentarės vardas. Kaip žinia, kiekvienais metais teisėjų komisija, žiniasklaida, verslo asociacijų atstovai vertina 751 europarlamentaro darbą 19-oje veiklos sričių ir suteikia metų europarlamentarų vardus, įteikdami savotiškus „Briuselio oskarus“.

Savaitės kelionės autobusu didžiausi privalumai – besikeičiantys Lenkijos, Čekijos, Vokietijos, Prancūzijos kraštovaizdžiai bei stabtelėjimai turistų pamėgtuose Prahos, Niurnbergo, Colmaro, Bambergo bei kituose miestuose. Drauge su viso pasaulio turistų Babilonu šmirinėjome po pasaulinės reikšmės paveldo senamiesčius bei įsimintinas vietas, kurias kažkada aptikome istorijos vadovėliuose. Ištirpome vasariškai nusiteikusių keliauninkų miniose, pasijusdami atsipalaidavusiais pasauliečiais bei pilnaverčiais Europos piliečiais parlamento Strasbūre rūmuose, kur suvažiavę viso kontinento rinkėjai susitikti su savo išrinktaisiais, įsitikinti jų įdirbiu, pabuvoti Europarlamento posėdžiuose, pagaliau paragauti, kuo maitinasi europarlamentarai. L.Andrikienė su savo padėjėjais pasistengė, kad tėvynainių iš visos Lietuvos pažintis su Europarlamentu būtų visapusiška. Europarlamento rūmus ir apėjome, ir netgi apiplaukėme, nes mums ponia Laima dargi padovanojo ekskursiją laiveliu Ilio upės kanalais.

„Druskonio“ inf.