Skip to main content

EURACTIV: Briuselyje aptarta ES ir Rytų Partnerystės ateitis

|   Diskusijos

Vakar Europos Parlamento narė Laima Andrikienė dalyvavo EURACTIV ekspertų diskusijoje „Gruzija, Moldova, Ukraina ir Europos Sąjunga - 2020 metų link”.

2009 m. ES pradėta Rytų partnerystė iki šiol yra viena sėkmingiausių ES užsienio politikos iniciatyvų. Nuosekliai įgyvendinama Rytų partnerystės politika jau pasiekta daug rezultatų: šiuo metu ES turi galiojančius asociacijos ir laisvosios prekybos susitarimus su Gruzija, Moldova ir Ukraina. Šios trys Rytų partnerystės šalys jau gali naudotis beviziu režimu su ES: Moldova nuo 2014 metų, Gruzija ir Ukraina - nuo 2017 metų.

Nors daug ką pavyko nuveikti, ES Rytų partnerystei reikia naujų iniciatyvų, kad ji liktų reikšminga ir ateityje. Ateities vizija turi būti aiški ir suteikianti naują dinamizmą. 2017 m. lapkričio mėn. įvykusio ES–Rytų partnerystės aukščiausiojo lygio susitikimo deklaracija pasiryžta toliau stiprinti Rytų partnerystės valstybių integraciją į Europos Sąjungą.

Per artimiausius dvejus metus šiose trijose šalyse vyks parlamento rinkimai, kurie lems tų valstybių ir jų piliečių ateitį. Ar pažadas ES dėl tolesnės sektorinės integracijos gali tapti nuolatiniu politiniu įsipareigojimu vykdyti reformas ir modernizavimą regione? Kokia ES Rytų partnerystės politikos ateitis po 2020 metų? Šie ir kiti klausimai buvo aptarti minėtoje diskusijoje.

EURACTIV diskusijoje dėl ES Rytų partnerystės politikos ateities taip pat dalyvavo buvęs NATO generalinis sekretorius Anders Fogh Rasmussen, Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) valdantysis direktorius Thomas Mayr-Harting, Ukrainos ekonominės plėtros ir prekybos viceministrė Natalija Mykolska, Moldovos ir Gruzijos diplomatai, Europos Komisijos ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) atstovai, kiti politikai ir diplomatai.