Skip to main content

Gegužės 29 d. Europos Parlamentas balsuos dėl Darbuotojų komandiravimo direktyvos peržiūros

|   EP

Peržiūros tikslas - įteisinti principą, kad visose ES valstybėse narėse už tokį patį darbą toje pačioje šalyje visiems mokamas vienodas atlyginimas. Pervežimais užsiimančių įmonių, ypač mažų ir vidutinių, savininkai iš Rytų ir Vidurio Europos, nėra patenkinti pasiektu susitarimu tarp EuroposKomisijos, ES valstybių narių ir Europos Parlamento, siūlomais kompromisais, dėl kurių rytoj balsuosime. 
Žemiau rasite Višegrado valstybių profsąjungų laišką šiuo svarbiu klausimu. Profsąjungos, atstovaujančios dirbančiųjų interesams, pasisako už šio principo įgyvendinimą, tikiuosi, suprasdamos visas galimas potencialias pasekmes. 
Lietuvos profsąjungos tyli? Joms nesvarbu? Ar vėl mojuosime kumščiais po visko, kai sprendimai jau bus priimti? 
--------------
Iš Europos Parlamento spaudos tarnybos pranešimo: 

Europos Parlamentas gerina darbuotojų komandiravimo sąlygas

Laikinam darbui į kitą ES valstybę perkeltas darbuotojas turės gauti ne mažesnį atlyginimą nei tokį pat darbą atliekantis vietinis darbuotojas, nustatoma komandiruotų darbuotojų taisyklėse, kurias EP nariai tvirtins antradienį.

Su ES Taryba kovo mėn. suderintose taisyklėmis siekiama stiprinti komandiruotų darbuotojų apsaugą ir užtikrinti sąžiningą įmonių konkurenciją ES. Šiems darbuotojams bus taikomis tos pačios darbo užmokesčio taisyklės kaip ir vietiniams darbuotojams, o darbdavys turės sumokėti kelionės ir apgyvendinimo išlaidas (šie pinigai negalės būti išskaičiuojami iš darbuotojų atlyginimų).

Savo ruožtu nustatyta, kad darbuotojas gali būti komandiruotas ne ilgiau nei 12 mėnesių, su galimybe pratęsti šį terminą dar 6 mėnesiams. Pasibaigus šiam laikotarpiui jis praras laikino darbuotojo statusą ir jam bus taikomos visos priimančiosios šalies darbo teisės nuostatos.

2015 m. ES buvo apie 2 mln. komandiruotų darbuotojų. Tais metais Lietuva komandiravo 25 tūkst. darbuotojų, o priėmė tik 2,4 tūkst.