Saltar al contenido principal

Černiauskų knygos sutiktuvės Merkinėje neprailgo – buvo ir dainų, ir prisiminimų apie tremtį

|   Diskusijos

Algimanto ir Mindaugo Černiauskų knyga „Fotografija. III knyga” (Antigonė. Rešotai. Atminties klodai) keliaudama per Lietuvą šiandieną stabtelėjo Merkinėje. Pilnutėlė salė liudijo, kad knygos autoriai gerbiami ir mylimi. Renginys neprailgo, jame buvo ir dainų, ir prisiminimų apie tremtį, Lietuvos kaimą ir jo žmones – nes ir knyga yra apie tai.

Knygos pristatyme dalyvavo autoriai Algimantas ir Mindaugas Černiauskai, Europos Parlamento narė dr. Laima Andrikienė, finansiškai parėmusi knygos leidimą, žurnalistas Valdas Kilpys. Dzūkų dainas atliko Rita ir Vytautas Černiauskai su vaikais, kalbėjo Henrikas Gudavičius, Mindaugas Lapelė, atvykusieji iš Druskininkų ir Varėnos.

A. Černiauskas papasakojo apie knygos sudarymą, joje publikuojamų fotografijų istorijas, graudžias, kiekvienam taip žinomas, išgyventas. „Pažįstamas kartą paprašė, kad nufotografuočiau jų sodybą, bet jos jau nebėra. Tai nufotografuok kelią, kuriuo mes ėjome... Nufotografavau. Ir tas kelias nuotraukoje atrodo labai simboliškai – kaip per lauką ištiestas rankšluostis...“, – pasakojo jis.

Knygoje ties kiekviena nuotrauka yra trumpi tekstai, bet jie labai gilūs turiniu, prasmingi. Šie tekstai Merkinėje skambėjo ypatingai: "Partizanų motiną" skaitant Mindaugui Černiauskui abejingų nebuvo...

Žurnalistas Valdas Kilpys sakė, kad brolių Černiauskų knyga yra daugiaplanė, ją perskaityti galima įvairiai – arba skaitant tekstus, arba žiūrint paveikslus, arba tiesiog pajausti.

Europarlamentarė Laima Andrikienė pasidalino savo šeimos istorija, paženklinta Sibiru. „Tokių istorijų Lietuvoje – šimtai, tūkstančiai. Jei ne šis bendras mūsų išgyvenimas, kažin, ar Lietuva šiandien būtų laisva.“ O kai ponia Laima paprašė padainuoti partizanų dainą „Penkioliktą gruodžio“, kurią ji išmoko iš savo močiutės ir mamos, buvusios Merkinės gimnazijos gimnazistės, Sibiro tremtinės, Merkinės dainininkės nedelsė. Ir daina nuskambėjo kaip gyvas liudijimas, gyva Merkinės istorija:

Penkioliktą gruodžio, / Ankstųjį rytelį / Būriai partizanų / Traukė į miestelį.

Per pusnis, per sniegą / Brido jie Merkinėn / Už žudomus brolius, / Už laisvą Tėvynę.
...
Nemune tėveli, / Visų upių tėve, / Pribudink sūnelius, / Kurie guli sniege.

Tu juos pribudinki, / Švelniai užliūliuoki, / Meiliai glamonėdams / Jiems dainas dainuoki.

EP narės dr. Laimos Andrikienės biuro Vilniuje informacija
2019 01 18