Saltar al contenido principal

Jūsų dėmesiui - naujas žurnalo „Europos laiku“ numeris, jau 20-asis

|   Europos laiku

Po nedidelės pertraukos vėl susitinkame „Europos laiku“ erdvėje. Žvelgiant į pietų kryptimi traukiančius sparnuočius norom nenorom kyla mintys apie nuveiktus darbus, įvykdytus pasižadėjimus. Ruduo – apmąstymų ir vertinimų metas. 

Dabarties pasaulis ribų nemėgsta, ir tai vis labiau juntama net politikos erdvėse. Aptakios sąvokos, nieko nereiškiantys terminai, bestuburės vertybės – tokia yra (arba kažkas norėtų, kad būtų) dabarties politika. Žurnalo puslapiuose to stengiamės vengti. 

Spėjame, kad tai buvo ir viena pagrindinių paskatų, kodėl EP narė dr. Laima Andrikienė ėmėsi organizuoti tarptautinę konferenciją „Vertybės ir politika“. Tai renginys, kuriame niekam nekilo klausimų dėl vienos ar kitos sąvokos reikšmės, išpažįstamų vertybių ir būtinumo jas ginti. Konferencijoje kalbėjusių Vilniaus arkivyskupo  G. Grušo ir Vilkaviškio vyskupo R. Norvilos mintis skaitykite 12-13 puslapiuose. 

Dar vienas įstabus renginys, apie kurį rašoma šiame numeryje – Europos Parlamento, Lotynų Amerikos ir Karibų jūros regiono šalių parlamentinės asamblėjos – EuroLat PA – posėdžiai Vilniuje. Prie jo organizavimo bene labiausiai prisidėjusi L. Andrikienė mano, kad renginys neabejotinai pasitarnaus stiprinant Europos Sąjungos ir Lotynų Amerikos bei Lietuvos ir Lotynų Amerikos ryšius. „Tai yra puikus Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai akcentas, papildantis visą mūsų pirmininkavimo prioritetų paletę“, – spaudos konferencijoje sakė L. Andrikienė. 

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai tema dominuoja ir pokalbyje su LR Užsienio reikalų viceministru Vytautu Leškevičiumi. Jo teigimu, Rytų partnerystė ir apskritai atvira Europa yra vienas svarbiausių mūsų šalies pirmininkavimo prioritetų. Niekas neįvyksta savaime ir reikalauja milžiniškų pastangų, tačiau lieka tikėtis, kad lapkričio mėnesį Vilniuje vyksiantis susitikimas dėl Rytų partnerystės politikos bus sėkmingas, sutartys bus pasirašytos. Šią intriguojančią temą analizuoja ir savo įžvalgomis 8-9 puslapiuose dalijasi L. Andrikienė. 

Praėjusios vasaros atgarsiai – rubrikoje „Opa-opa per Europą“ ir įspūdžiuose apie birželį vykusį piligrimų žygį dviračiais „Šv. Jokūbo kelio šviesa“. Europarlamentarės remiami jauni žmonės keliavo iš pirmo žvilgsnio skirtingomis kryptimis: vieni – į Europos Parlamentą susipažinti su jo darbu ir pasisemti žinių apie ES institucijas, o kiti lankėsi apaštalo Šv. Jokūbo vardu pavadintose bažnyčiose, bendravo su parapijiečiais, meldėsi. Tačiau šis įspūdis klaidingas. Ypač tada, kai mintimis grįžtame prie „ribos klausimo“. 

Juk tikrosios (europietiškos) laisvės samprata yra ne ribų ir įsipareigojimų nebuvimas, o priešingai – aiškus suvokimas, kur yra riba, už kurios prasideda kito asmens laisvė. Galbūt būtent dėl savaip suvoktos laisvės vis dar pasitaiko manipuliacija kvepiančių bandymų savotiškai vertinti europarlamentarų darbus. Juk viena yra parengti pranešimą (raportą), dėl kurio balsuoja visas EP plenarinėje sesijoje, ir visai kas kita parašyti vieną sakinį po balsavimo ir išsiųsti jį elektroniniu paštu posėdžio sekretoriatui. Objektyvią europarlamentarų darbo apžvalgą skaitykite 4-5 puslapiuose. 

Linkime Jums prasmingai mąslaus rudens.

Kviečiame skaityti žurnalą (pdf, 4,68 MB).