Aller au contenu principal

Alsėdiškiai Europos Parlamente: europarlamentarų darbas ir Libano prezidento priėmimas

|   Svečiai

Rugsėjo vidurys Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos keturiems atstovams išliks ilgam.  Jie – Europos  Parlamento (EP) narės dr. Laimos Andrikienės kvietimu turėjo neįkainojamą progą lankytis Europos Parlamente, Strasbūre.

Ankstyvą pavasarį gimnazija dalyvavo Europos Komisijos skelbtame konkurse „Laimėk pamoką su europarlamentaru“. Gimnazijai pasisekė, kad į mokyklą tą kartą atvyko europarlamentarė  dr. Laima Andrikienė. Viešnia sužavėjo jaunimo ir pedagogų auditoriją pasakojimu apie Europos parlamentarų darbą. Šis susitikimas ne tik pagilino mokinių žinias apie EP, bet ir padėjo dar geriau pasiruošti Europos egzaminui. Geriausias žinias, laikant šį egzaminą, pademonstravo gimnazistai Eimantas Simanavičius ir Evelina Tarasevičiūtė. Sulaukus kvietimo atvykti į Europos Parlamentą Strasbūre, jiems ir juos bei šį projektą ruošusioms mokytojoms Danutei Užkurienei ir Daivai Gramalienei ir buvo pasiūlyta vykti į kelionę.

Šešias dienas trukusioje kelionėje alsėdiškiai laiką leido kartu su Kauno „Vyturio“ ir Kalvarijos gimnazistais bei jaunimu iš Marijampolės. Smagu buvo sutikti ir Plungės NVO „Krantas“ pirmininkę Viktoriją Gabalytę bei Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios pastoracinės tarybos narę Redą Aurylaitę.

Aplankyta daug įžymių ir įdomių vietų, susipažinta su daugybe įdomių ir energingų žmonių. Europos Parlamente lankėmės rugsėjo 11-ąją. Tą dieną parlamentarai laukė ir itin svarbaus svečio – Libano prezidento.  Pirmiausia buvome bendrai supažindinti su darbo specifika EP, o po to mus pasitiko neeilinį – 2018 metų  „Metų europarlamentaro“ – apdovanojimą pelniusi dr. Laima Andrikienė. Politikė pasakojo apie pasiruošimą  svarstant ir priimant Autorių teisių direktyvos kompromisinius variantus.  Pasak L. Andrikienės, ji pati pasirengusi pritarti paskutiniai 11 straipsnio redakcijai. Autorių teisių tema – gana aktuali tek jaunimui, tiek vyresniesiems. „Lietuvoje turime suprasti, kad interneto gigantai neatlygintinai naudojasi žurnalistų, leidėjų darbo vaisiais ir siurbia gyvastį, pajamas iš žiniasklaidos. Ne tik Lietuvos, bet visos ES žurnalistai ir leidėjai siunčia labai aiškią žinią Europos Parlamentui: leidėjų skaičius drastiškai mažėja, redakcijos tuštėja, žurnalistai beveik nevažinėja į komandiruotes, dėl mažų atlyginimų vyksta jų aktyvi migracija į kitas sritis. Pasekmė - viešoje erdvėje sparčiai mažėja kokybiško turinio ir žurnalistų gyvų reportažų „iš vietos“. O tai jau yra tiesioginė grėsmė ne tik žiniasklaidai, bet ir demokratijai“, - savo apsisprendimu dalijosi parlamentarė. Kalbėta apie vasaros laiko pakeitimą, apie rinkimus ir kodėl lietuviams reikia juose dalyvauti, apie Kinijos siekius ir žygius dėl Klaipėdos uosto ir kodėl jiems mūsų šalyje reikia inovatyvių pramonės šakų bei aukštųjų technologijų, Tai, anot ponios Laimos,  gali būti rimta bėda ir grėsmė mūsų šaliai.

Kalbų ir klausimų būtų užtekę visai dienai, bet visiems reikėjo skubėti į plenarinį posėdį, kuriame buvo sutiktas Libano prezidentas. Išklausę jo kalbos, gana aktyvių pasisakymų ir klausydami kelionės vadovo Valdo Kilpio, jau leidomės į siauras Strasbūro gatveles, kur laukė dovana staigmena - plaukimas laivu Ilio upe.

Grįžę iš kelionės Evelina ir Eimantas visiems gimnazistams parengs pristatymą apie kelionę ir Europos Parlamento svarbą. Tai bus itin aktuali ir tikrais įspūdžiais parengta pamoka, mat  šiais metais gimnazija tapo MEPA  (mokykla - Europos Parlamento ambasadorė) nare, tad tokių pamokų, susitikimų ir informacijos apie Europos Parlamentą gimnazijoje tikrai bus nemažai. Kelionėje dalyvavę gimnazistai tam jau taip pat ruošiasi.

Evelina Tarasevičiūtė: „Tos 6 dienos buvo pačios nuostabiausios, kupinos kelionių, laimės, džiaugsmo ir juoko. Pabuvojome Lenkijoje, Čekijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje. Mus užbūrė Prahos grožis, siauros gatvelės, pastatai Vokietijoje ir Strasbūro senamiestis. Kad ir kaip patiko kitos šalys, svarbiausias kelionės tikslas - Europos Parlamentas Strasbūre, kuris taip pat nepaliko abejingų. Susitikome su dr. Laima Andrikiene. Diskutavome, kodėl lietuviams turi būti svarbūs ne tik vietos savivaldos, Seimo, bet ir Europos Parlamento rinkimai. Europarlamentarė dalijosi darbais, pasakojo apie derybas ir diskusijas, priimant ir balsuojant už vieną ar kitą klausimą, nuo kurio priėmimo vienaip ar kitaip gali pasikeisti visų europiečių, o ir mūsų, gyvenimas. „Rinkimai į Europos Parlamentą yra labai svarbūs“, – sakė L. Andrikienė.  Pabendravę su ja   stebėjome plenarinį posėdį. Tai mums davė didžiulę patirtį.

Tikriausiai geriausias dalykas kelionėje - tai draugystė: tiek jaunimas, tiek vyresnieji labai susibendravo, na o atsisveikinant teko nubraukti ir po ašarą, kad po tokio nuostabaus laiko būtina atsisveikinti. Dėkojame visai Lietuvos delegacijai, su kuria tikrai nebuvo liūdna, gidei, kuri mums suteikė labai daug informacijos, vairuotojams ir vadui Valdui. Bet labiausiai dėkojame  Europos Parlamento narei poniai Laimai už tokią galimybę.“

Eimantas Simanavičius: „Europos Parlamento narės Laimos Andrikienės kvietimu į Europos Parlamentą Strasbūre vyko du Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos mokiniai  bei dvi mokytojos. Kartu su jais keliavo ir delegacijos iš Kauno, Marijampolės, Kalvarijos ir kt. Šešias dienas trukusioje kelionėje mokyklos atstovai važiavo per Lenkiją, Čekiją, Vokietiją ir Prancūziją. Vykdami pakeliui aplankėme  Čekijos sostinę Prahą, Pilzeną, Niumbergą, Strasbūrą, Colmarą ir Rothenburgą prie Tauberio.

Kelionė neprailgo ir buvo labai turininga. Kelyje nuotaiką palaikė geranoriški, draugiški ir žingeidūs keliautojai. Susiradę naujų draugų ir dėkingi poniai Laimai už kelionę, jos dalyviai grįžo namo pilni įspūdžių ir kartu su kitais džiaugiasi tokia galimybe išvysti Europos Parlamentą, bent maža dalele bandyti suprasti darbo kasdienybę ir svarbą visai Europos Sąjungai, susipažinti su   Europos didmiesčiais. Tai jaunimui iš kaimiškų gimnazijų yra neeilinė ir neišmatuojama dovana“.

 

Informaciją parengė Daiva Gramalienė

Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazija

 

http://www.plunge.lt/go.php/lit/Alsediskiai-europos-parlamente-europarlamentaru-darbas-ir-libano-prezidento--priemimas

https://www.alsedziai.plunge.lm.lt/index.php/682-gimnazistai-europos-parlamente