Aller au contenu principal

Europos Parlamento narės dr. Laimos Andrikienės 2018-ieji nuotraukose

|   Diskusijos
Vasario 16-oji Vilniuje. Po atkurtos Lietuvos valstybės 100-mečio minėjimo. Ačiū, Aldona, už nuostabias rožes signatarei, Lietuvos žmonių valia - Kovo 11-osios Akto signatarei.
Atkurtos Lietuvos Valstybės 100-mečio minėjimas Europos Parlamente Briuselyje. 2018 02 21.

2018-ieji skaičiuoja paskutines dienas. Pažvelgusi atgal į besibaigiančius metus matau įvykius ir datas, kurie lieka svarbiausiais šių metų mano gyvenimo įvykiais. Kai kuriuos rasite užfiksuotus nuotraukose, nors toli gražu ne viską – asmeninio fotografo, fiksuojančio mano gyvenimą, neturiu, bet jo ir nereikia.

Tarp svarbių darbų svarbiausias – darbas Europos Parlamente. 2018-aisiais autoritetingo žurnalo, stebinčio ir analizuojančio Europos Parlamento ir Europos Komisijos narių darbą, buvau pripažinta Metų europarlamentare tarptautinės prekybos srityje. Kovo 21 dieną Briuselyje iškilmingos ceremonijos metu man buvo įteiktas tai liudijantis prestižinis apdovanojimas – MEP Award 2018.

Šiais metais man buvo patikėta vadovauti net kelioms Europos Parlamento delegacijoms: balandžio 2-6 dienomis – Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto delegacijai į Moldovą ir Ukrainą, o spalį ir lapkritį – EP rinkimų stebėjimo delegacijai į Gruziją. Pirmosios delegacijos tikslas buvo įvertinti, kaip vykdomos reformos Moldovoje ir Ukrainoje, o svarbiausia – kaip įgyvendinamos ES-Moldovos ir ES–Ukrainos asociacijos sutartys, laisvosios prekybos sutartys, kaip veikia bevizis režimas. Darbas Gruzijoje – prezidento rinkimų stebėjimas, du rinkimų turai, kur įtampos netrūko nei prieš rinkimus, nei rinkimų dieną. Visose EP delegacijose, kurioms man teko vadovauti, dalyvavo skirtingų valstybių ir skirtingų politinių grupių atstovai, o į Ukrainą ir Moldovą vykusioje delegacijoje buvo išimtinai vyrai ir aš, vienintelė moteris, tos delegacijos vadovė.

Įsimintinas buvo Lietuvos Respublikos 100-mečio minėjimas Europos Parlamente Briuselyje. Esu dėkinga kolegoms – P. Auštrevičiui, Z. Balčyčiui, V. Blinkevičiūtei, A. Guogai, V. Mazuroniui, B. Ropei, A. Saudargui, V. Tomaševskiui, kad visi Lietuvos parlamentarai man patikėjo garbę kalbėti visų mūsų vardu ir vesti iškilmingą minėjimą. Tiesa, prie minėjimo prisidėjo ir jame dalyvavo ne visas Lietuvos vienuoliktukas, nebuvo nei R. Pakso, nei V. Uspaskicho. Lietuvą, švenčiančią valstybės atkūrimo šimtmetį, sveikino ir Europos Parlamento pirmininkas A. Tajani, ir Europos Komisijos pirmininkas Jean–Claude Juncker'is, iškilmingame minėjime dalyvavo Lietuvos Seimo delegacija, vadovaujama Seimo pirmininko V. Pranckiečio, daugybė mūsų draugų iš įvairių valstybių, diplomatinio korpuso nariai, ES institucijose dirbantys lietuviai, COMECE atstovai.

Dar vienas įsimintinas įvykis – prestižinio Europos Parlamento apdovanojimo – Europos piliečio prizo 2018 – paskyrimas mano šiam apdovanojimui nuominuotai Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacijai, šiuo metu vienijančiai 25 Lietuvos savivaldybes. Iškilmingos ceremonijos įvyko Vilniuje ir Europos Parlamente Briuselyje, turėjau malonumo abiejose dalyvauti ir pasidžiaugti Lietuvos tarptautiniu pripažinimu. Spauda komentuoja, kad per Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociaciją Europos piliečio apdovanojimą šiais metais pelnė katalikas piligrimas, einantis Šv. Jokūbo keliu – ar ne stebuklas?!

Džiaugiuosi, kad į mano darbą Rytų partnerystės tema (ES politika Ukrainos, Gruzijos, Moldovos ir kt. atžvilgiu) dėmesį atkreipė buvęs NATO Generalinis sekretorius Anders'as Fogh'as Rasmussen'as ir jo vadovaujamas tyrimų centras "Rasmussen Global", kad sulaukiau jų paramos, rengdama ne vieną dokumentą Europos Parlamente. Ir kad turėjau progos balandį Kopenhagoje dalyvauti A.F. Rasmussen surengtoje tarptautinėje konferencijoje apie ES ateitį, kad ten sutikau ir buvusį JAV viceprezidentą Joe Biden'ą. Kas žino, gal būsimąjį JAV prezidentą... Bent taip kalbant girdėjau su EP delegacija gruodį nuvykusi į JAV, susitikimuose su JAV politikais ir politikos ekspertais.

Šiais metais aplankiau daugelį Lietuvos savivaldybių, turėjau progų ilgesniam bendravimui su pačiomis įvairiausiomis auditorijomis – gimnazistais, studentais, mokytojais, žurnalistais, savivaldybių vadovais ir administracijų specialistais, TS-LKD skyrių nariais, parapijų aktyvu. Lankiausi Mažeikiuose, Alytaus mieste ir rajone, Plungėje, Skuode, Kretingoje, Klaipėdos mieste, Varėnoje, Tauragėje, Lazdijuose, Druskininkuose, Marijampolėje, Šakiuose, Šilalėje, Šilutėje, Panevėžyje, Molėtuose, Utenoje, Kauno mieste ir rajone, Telšiuose, Jurbarko, Joniškio, Raseinių rajonuose ir kitur. Žinoma, neapleidau ir Vilniaus.

Gegužės – birželio mėnesiais tradiciškai globojau kasmetinę Šv. Jokūbo kelio jaunųjų ambasadorių estafetę, kurioje dalyvavo per 700 jaunųjų piligrimų, rugsėjį–spalį tradiciškai parėmiau 8-ąjį tarptautinį Šv. Jokūbo muzikos festivalį. Globojau ne vieną renginį Alantoje, Žiežmariuose, Kaune ir kitur. Padedama Europos liaudies partijos (ELP) frakcijos Europos Parlamente parėmiau bent dviejų knygų apie tremtį leidimą: šių metų Nacionalinės J. Basanavičiaus premijos laureato Algimanto Černiausko ir jo brolio Mindaugo Černiausko fotografijos knygą ir LPKTS Klaipėdos skyriaus parengtą knygą apie Žemaitijos tremtinius. Apskritai parama tremtiniams ir jų organizacijoms yra vienas mano prioritetų. Taip buvo – taip ir bus.

Šie metai buvo "derlingi": publikuota daug mano straipsnių, taip pat ir užsienio spaudoje, interviu, komentarų aktualiomis temomis. Esu dėkinga už bendradarbiavimą portalams delfi.lt, alfa.lt, 15min.lt, bernardinai.lt, lrytas.lt, aina.lt, nyksciai.lt, Lietuvos televizijoms, radijams – FM99, "Žinių radijui", Lietuvos radijui, "Marijos radijui" ir kitiems, taip pat regionų laikraščiams.

Negaliu nepaminėti dviejų renginių, mano iniciatyva šiais metais įvykusių Lietuvoje. Pirmasis – tarptautinė konferencija, kurią surengėme kartu su organizacija "Parama stokojančiai bažnyčiai (Aid to the Church in Need) ir LR Seimu. Tos dienos – kovo 26 dienos – vakarą Trijų kryžių kalno paminklas, LR Seimo pastatas, Vilniaus arkikatedros bokštas, Kauno Prisimėlimo bazilika, Šilutės bažnyčia – nušvito raudona kraujo spalva persekiojamiems krikščionims - tapusiems labiausiai persekiojama religine grupe pasaulyje - prisiminti. Šioje akcijoje su Lietuva jungėsi kelios šventovės Irake ir Sirijoje, kur krikščionys yra žiauriai persekiojami. Antrasis renginys – savivaldybių atstovų ir kultūros paveldo ekspertų konferencija, kovo 23-ąją vykusi Vilniuje – buvo skirta 2018-iesiems – Europos kultūros paveldo metams. Apskritai šiais metais su bendraminčiais daug padarėme žymėdami Šv. Jokūbo kelius Lietuvoje, šventoves ir kitus lankytinus objektus, esančius tuose keliuose. Visuose šiuose darbuose, kaip ir rengiant debatus "(Per)mąstyti Europą" Vilniuje, Marijampolėje ir Telšiuose, jautėme Katalikų bažnyčios Lietuvoje paramą, už kurią esame dėkingi.

Tiems, kurie sekėte mano darbą per visus metus, paminėti faktai nebus nauji ir nežinomi. Tiems, kuriems tai nežinoma, siūlau ir kviečiu paskaityti mano biuro Vilniuje leidžiamus Naujienlaiškius (kas dvi savaites) ir žurnalą "Europos laiku", kuriuos galite rasti mano interneto svetainėje www.laimaandrikiene.lt

Ačiū visiems, kurie padėjote įveikti kliūtis, dideles ir mažas, kurie padėjote atlikti darbus, į kurių petį galėjau atsiremti tada, kai buvo sunku. Sėkmingų Naujųjų Metų Jums visiems, brangiej!

Jūsų dėmesiui – ir du mano video interviu: pirmasis – 2018 01 18 video komentaras apie tai, ko tikiuosi iš 2018 metų, antrasis – 2018 03 17 Lryto TV laida su Mariumi Jančiumi apie mano darbą Europos Parlamente.

Atkurtos Lietuvos Valstybės 100-mečio minėjimas Europos Parlamente Briuselyje. 2018 02 21.
Lietuvos televizijos transliacija iš iškilmingo Lietuvos Valstybės atkūrimo 100-mečio minėjimo Europos Parlamente Briuselyje. 2018 02 21.
Su buvusiu JAV viceprezidentu Joe Biden'u Kopenhagoje.
Su svečiais iš Lietuvos Strasbūre. 2018 m. gegužė.
Su žurnalistais iš Lietuvos Europos Parlamente Briuselyje.
Su bendražygiais Šilutėje. 2018 04 21.
Šv. Benedikto gimnazijoje Alytuje - apie Europą ir jos ateitį.
Šilalėje su savivaldybės meru Jonas Gudauskas ir TS-LKD skyriaus nariais Raimundė Gečienė Terese Uksiene ir kitais. 2018 05 18.
Tverų šventovės 400 metų jubiliejaus iškilmėse.
Pas bendražygius Šakiuose, skyriaus susirinkime. 2018 04 21.
Spaudos konferencijoje Moldovoje. 2018 m. balandis.
L. Andrikienė - Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto delegacijos vadovė Moldovoje. 2018 m. balandis.
Europos Parlamento delegacija Kijeve su Ukrainos vyriausybės vicepremjere Ivanna Klympush - Tsintsadze. 2018 m. balandis.
L. Andrikienės vadovaujama Europos Parlamento delegacija Kijeve. 2018 m. balandis.
L. Andrikienės vadovaujama Europos Parlamento delegacija Kijeve. 2018 m. balandis.
Europos Parlamento delegacijos vadovės Laimos Andrikienės spaudos konferencija Kijeve. 2018 m. balandis.
Metų europarlamentarės 2018 apdovanojimas - Lietuvos atstovei Laimai Andrikienei. Briuselis, 2018 03 21.
Europos kultūros paveldui ir jo svarbai skirtoje konferencijoje Vilniuje. 2018 03 21.
Tarptautinėje konferencijoje "Krikščionių kalvarijos" Lietuvos Seime. Vilnius, 2018 03 26.
Šventąjį Tėvą popiežių Pranciškų pasitinkant Vilniuje. 2018 09 22.
Lietuvos partizanų vadą generolą Adolfą Ramanauską - Vanagą palydint amžino poilsio vieton Vilniuje. 2018 10 06.
Su kolegomis parlamentarais Buenos Airėse. EP Tarptautinės prekybos komiteto delegacijos vizitas į Argentiną. 2018 m. lapkritis.
Su ANIMA grupės nariais Prancūzijoje, Žanos d'Ark, Katalikų bažnyčios šventosios, gimtinėje. 2018 10 05.
Europos piliečio 2018 apdovanojimas - Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacijai. Europos Parlamentas, Briuselis, 2018 10 09.
Po susitikimo su Tibeto parlamento tremtyje pirmininku Garbiuoju Khenpo Sonam Tenphel Europos Parlamente Briuselyje. 2018 11 20.
Su Gruzijos Ministru Pirmininku Mamuka Bachtadze. Tbilisis, 2018 m. spalis.
Po susitikimo su Gruzijos Prezidentu Georgijumi Margvelašviliu. Tbilisis, 2018 m. spalis.
Brolių Černiauskų fotografijos knygos sutiktuvės Molėtuose. 2018 12 18.
Šv. Jokūbo sakralinės muzikos festivalis šiemet pasiekė ir Šiluvą, jos šventovę. 2018 09 14.
Advento - kalėdiniame vakare Kaune su Šv. Jokūbo kelio darbininkais. 2018 12 19.