Aller au contenu principal

Jūsų dėmesiui - naujas žurnalo EUROPOS LAIKU numeris

|   Europos laiku

Išleistas devynioliktasis Europos Parlamento narės dr. Laimos Andrikienės biuro leidžiamo žurnalo EUROPOS LAIKU numeris. 

Naująjį žurnalo "EUROPOS LAIKU" numerį skaitykite čia!

Žurnalas nemokamai platinamas visoje Lietuvoje – ir didžiuosiuose miestuose, ir daugelyje rajonų.

 

Nuo ankstesnio „Europos laiku“ numerio pasirodymo upėse nutekėjo šiek tiek vandens, tad pakalbėti tikrai yra apie ką. Mes, „Europos laiku“ komanda, rengdami naują numerį, kaskart bandome identifikuoti didžiumą tekstų vienijančią giją. Šį kartą tai – viltis, pažadas arba, kaip pasakytų keistos literatūros prisiskaitęs pilietis, šviesa tunelio gale. 

Išsirinkome naują Seimą. Tiesa, galbūt jį labiau derėtų vadinti „kitokiu“ nei „nauju“, bet bėdos vis tos pačios. Tik šį kartą, atrodo, žmonės nelinkę taikstytis su kiekvienus rinkimus lydinčiomis negerovėmis. Viltis, kad ateityje rinkimai taps skaidresni, tikrai yra. Europarlamentarė L. Andrikienė komentare „Mums nepriimtina perkama demokratija“ savo poziciją deklaruoja aiškiai ir nedviprasmiškai: „Kaip pilietė, kaip žmogus, kuriam rūpi Lietuvos ateitis, pagaliau, kaip mama, negalėčiau balsuoti už Seimo rinkimų rezultatų patvirtinimą. Po viso to, ką matėme, girdėjome ir skaitėme apie prekybą rinkėjų balsais, apie balsų pirkimą iš nuteistųjų, aišku viena – buvo šiurkščiausiai nusižengta ir rinkimų įstatymo raidei, ir dvasiai“. Prasmingi, atviri ir, svarbiausia, viltingi žodžiai.

Faktas, kad iš ES gaunamos lėšos sudaro ketvirtį metinio Lietuvos biudžeto, verčia įtempti mąstymo galias ir tikėtis, kad parama Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, išmokos žemdirbiams bei struktūrinė parama Lietuvai nemažės. Nors Europos valstybių lyderiams šiemet nepavyko susitarti dėl ES biudžeto 2014-2020 metams, tačiau, pasak L. Andrikienės, ES biudžeto tvirtinimo procesas yra sudėtinga procedūra, nes savo žodį privalo tarti ir Europos Parlamentas – vienintelė ES institucija, kurioje dirba ES valstybių narių piliečių išrinkti atstovai. Be Europos Parlamento daugumos pritarimo susitarimas neįmanomas.

Straipsnyje „Kai Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungai: žvilgsnis iš Europos Parlamento“ EP narė L. Andrikienė kalba apie itin svarbų Lietuvos laukiantį iššūkį – pirmininkavimą Europos Sąjungai. ES veikia sudėtingi sprendimų priėmimo mechanizmai, tad tiems skaitytojams, kurie domisi pirmuoju Lietuvos istorijoje pirmininkavimu, šis tekstas bus labai įdomus. „Kaip Europos Parlamento narė pagal išgales būtinai prisidėsiu, kad Lietuvos pirmininkavimas būtų sėkmingas ir įsimintinas. Čia, Briuselyje ir Strasbūre, Lietuvos europarlamentarai turėsime būti kaip kumštis: reikės paremti vieni kitus ir, žinoma, Lietuvos pareigūnus, kurie atvyks į Europos Parlamentą, dalyvaus komitetų posėdžiuose, EP plenarinėse sesijose“, – rašo europarlamentarė. Pirmininkavimo temą papildo Airijai Europos Parlamente atstovaujančio S. Kelly mintys apie jo šalies, pradedančios pirmininkauti ES 2013 m. pradžioje, pasirengimą šiai atsakingai misijai.

Nors negarsios, tačiau viltingos natos suskamba ir Demografinių tyrimų instituto direktorės Vlados Stankūnienės straipsnyje. Jos teigimu, išsivysčiusių šalių pavyzdžiai suteikia optimizmo, kad išlipsime iš demografinės duobės. „Su nauju moters statusu visuomenėje turėtų ateiti ir valstybės parama jai“, – sako V. Stankūnienė. Minėtame pokalbyje taip pat skaitykite, kokią įtaką demografinei situacijai daro gimstamumas, migracija ir mirtingumas. 

Lietuvos Respublikos nepaprastosios ir įgaliotosios ambasadorės Ispanijos Karalystėje, Lietuvos Respublikos nuolatinės atstovės prie Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos Audros Plepytės mintys pokalbyje „Lietuvą Ispanijoje gerbia“ tiesiogiai siejasi su migracijos tematika. Ambasadorė rekomenduoja itin gerai pagalvoti prieš apsisprendžiant palikti gimtą šalį. Ekonominis sunkmetis neaplenkė ne tik Ispanijos, bet ir kitų Europos valstybių. 

Kintančių prasmių ir postmodernaus buvimo persunktame pasaulyje svarbu ir tai, kas amžina ir nekintama. Šv. Jokūbo įkvėpto piligrimų kelio Ispanijoje atgarsiai vis dažniau skamba ir Lietuvoje. L. Andrikienės rūpesčiu išleistos knygos „Šv. Jokūbo kelio šviesa“ inspiruoti susitikimai įgauna pagreitį. Pasakojimus apie Jonavoje ir Žiežmariuose vykusius knygos pristatymus taip pat rasite šio numerio puslapiuose.

Visko neišpasakosi. Geriausia tiesiog imti ir skaityti – tai, kas Jums svarbiausia. Mes tikimės, kad šis žurnalas nors truputį keičia Jūsų minčių trajektorijas. Kritiško mąstymo, gėrio, prasmės suvokimo link.

Malonaus skaitymo ir vilties. Šv. Kalėdos jau netoli...