Aller au contenu principal

Kalba debatuose dėl Europos Vadovų tarybos išvadų

|   EP

Laima Andrikienė

EP plenarinė sesija

Strasbūras

2018 10 24

 

Gerbiamieji,

Kaip ir daugelis prieš mane kalbėjusiųjų, apgailestauju, kad pastaroji Vadovų taryba neatnešė lauktų rezultatų dėl Brexit‘o. Jungtinė Karalystė nori daugiau laiko susitarimui pasiekti, o susitarimo vis dar nėra, nes nėra problemų sprendimų. Svarbių problemų, kurias atneš Brexit‘as, pirmiausia sienos Airijoje klausimu.

Antroji, kurios sprendimo laukia ir mano valstybė Lietuva, yra ES valstybių narių piliečių padėtis Jungtinėje Karalystėje po Brexit‘o. Mes nenorime skyrybų be susitarimo, bet kiekviena diena verčia galvoti, kad privalome būti pasirengę ir šiam scenarijui. Nėra sutarimo Jungtinės Karalystės viduje, nėra sutarimo su Europos Sąjunga, pralaimime mes visi.

Dėl migracijos. Visi suprantame šio klausimo svarbą, tačiau vėl gi lauktų rezultatų taryboje nebuvo pasiekta. Nelegali migracija vyksta, o mes, stipri Europos Sąjunga, metai po metų nepajėgiame rasti šios problemos sprendimo. Neveikia mūsų struktūros - keiskime, reformuokime jas, bet susitvarkyti privalome.

Dėl vidaus saugumo: mūsų piliečiai įvardija saugumą kaip svarbiausią tarp prioritetų. Artėja Europos Parlamento rinkimai. Mums svarbu, kad mūsų valstybių piliečiai galėtų laisvai pareikšti savo valią, kad jų nuomone ir valia nebūtų manipuliuojama.

ES biudžetas: mums reikia susitarimo ir šiuo klausimu. Žinau ir suprantu, kad šis klausimas nėra lengvas, tačiau daugelio problemų sprendimas remiasi į finansavimo klausimus. Kviečiu ir prašau, kad taryba rastų politinės valios šiam klausimui sutvarkyti iki Europos Parlamento rinkimų.

Pasakysiu atvirai: aš pasigendu Europos vadovų tarybos lyderystės. Mandatą turite, kur rezultatai, kur taip visų laukiami sprendimai? Mūsų neveiklumas turi savo kainą: jis stiprina mūsų oponentus, jis maitina populizmą ir ekstremizmą Europojehttp://www.laimaandrikiene.lt/