Aller au contenu principal

Seimo Užsienio reikalų komitetas vienbalsiai priėmė pareiškimą dėl padėties Sakartvele ir šios šalies transatlantinės narystės

|   Pranešimai

Mes matome, kad V. Putinas ėmėsi Sakartvelo. Scenarijus pažįstamas: tuo metu, kai visų akys nukreiptos į Ukrainą, nusikalstamas Kremliaus režimas panoro apiplėšti kitą šalį - Sakartvelą. Kremliaus marionetės Pietų Osetijoje prakalbo apie referendumą dėl šio Sakartvelo regiono, šiuo metu okupuoto Rusijos, įsijungimo į Rusijos Federaciją. Sakartvele užsimota pakartoti Krymo aneksijos scenarijų. Tylėti apie tai negalime - Lietuva gynė, gina ir gins Sakartvelo teritorijos vientisumą ir suverenitetą. Yra ir kitų mus neraminančių informacijų iš Sakartvelo, kas gali ilgam atitolinti šios šalies narystės demokratiniuose aljansuose perspektyvas. Mes kviečiame kartvelus būti vieningais - tai yra svarbiausia sąlyga, siekiant apginti Sakartvelo nacionalinius interesus ir šalies teritorijos integralumą. Apie šiuos ir kitus Sakartvelo vidaus ir užsienio politikos aspektus ir yra URK pareiškimas, anglų ir lietuvių kalbomis.

Užsienio reikalų komitetas priėmė pareiškimą, remiantį Sakartvelo euroatlantinę integraciją

2022 m. balandžio 7 d. pranešimas žiniasklaidai.

 

Seimo Užsienio reikalų komitetas priėmė pareiškimą, remiantį Sakartvelo integraciją į NATO ir Europos Sąjungą (ES). Komitetas pakvietė NATO ir ES valstybes nares pritarti Sakartvelo narystės NATO veiksmų plano ir ES šalies kandidatės statuso suteikimui tiek, kiek pats Sakartvelas prisijungia prie ES Bendrosios  užsienio ir saugumo politikos pareiškimų, taip pat ES ir NATO šalių politikos ir sankcijų autokratiniams Baltarusijos ir Rusijos režimams.

„Apgailestauju, kad 2008 m. tarptautinei bendruomenei pritrūko politinės valios priimti Sakartvelo ir Ukrainos narystei NATO būtinus sprendimus, todėl 2008 m. vykdyta Rusijos Federacijos agresija prieš Sakartvelą, kaip ir šiandieninis nepaskelbtas karas prieš Ukrainą ir spaudimas kitoms demokratines vertybes išpažįstančioms valstybėms, yra to neryžtingumo rezultatas“, – sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Andrikienė.

Komitetas pareiškime pažymėjo, kad Sakartvelą ir Ukrainą sieja bendra europinė perspektyva ir Rusijos agresyvi politika, kurios tikslas – sugrąžinti Sakartvelą ir Ukrainą į Rusijos įtakos zoną. Rusijos vykdyti neteisėti veiksmai okupuotuose Abchazijos ir Tschinvalio regionuose Sakartvele yra atkartojami ir tęsiami Ukrainos Donecko ir Luhansko srityse, Kryme ir Sevastopolyje.

Lietuvos parlamentarai pasmerkė bet kokias neteisėtai Rusijos okupuotų Abchazijos ir Tschinvalio regionų vadovų iniciatyvas rengti referendumą dėl statuso pakeitimo esamos okupacijos sąlygomis.

„Rusijos agresija prieš Ukrainą dar kartą įrodo Rusijos Federacijos prezidento V. Putino tikslus sugriauti esamą saugumo architektūrą Europoje, pažeisti pamatinius Europos saugumo principus ir valstybių, pasirinkusių joms priimtinus saugumo ir ekonominės-socialinės gerovės aljansus, teritorijos vientisumą, integralumą ir suverenumą“, – pažymėjo L. Andrikienė.

Pareiškimu Lietuvos parlamentarai ragina Sakartvelo Vyriausybę nesudaryti sąlygų Rusijai ir Baltarusijai apeiti ES, NATO ir kitų demokratinių valstybių taikomų sankcijų dėl jų agresijos prieš Ukrainą.