Aller au contenu principal

Šiandien – kovo 10 d. – pasaulis mini 60-ąsias sukilimo Tibete metines

|   BLOG'as

Sukilimas buvo žiauriai numalšintas, paskandintas kraujyje: po sukilimo nužudyti 87 tūkst. tibetiečių, tūkstančiai mirė nuo bado "darbo stovyklose", tūkstančiai tapo raudonosios Kinijos represijų aukomis vėlesniais kultūrinės revoliucijos metais. Aukų skaičius siekia 200 tūkstančių. Apie 100 tūkstančių tibetiečių pasitraukė iš šalies, jiems prieglobstį suteikė Indijos Vyriausybė.

Šiomis dienomis ne tik Azijos valstybėse, bet ir Amerikos žemyne, Europoje įvyko daugybė paramos okupuotam Tibetui akcijų. Svarbiausias minėjimas įvyko Daramšaloje Indijoje, kur veikia Tibeto parlamentas ir vyriausybė tremtyje.

Tibetas šiuo metu yra uždarytas, užsieniečiai į jį patekti negali – tokių priemonių ėmėsi okupacinė Kinijos valdžia artėjant 60-osioms Tibeto sukilimo metinėms.

Kinijos Liaudies Respublikos kariuomenė – Liaudies išvadavimo armija – įžengė į Tibetą 1950 metais, 1951 metais šalis buvo okupuota. 1959 metais tibetiečiai sukilo prieš okupantus. Numalšinus sukilimą, Dalai Lama pabėgo į Indiją, kur gyvena iki dabar.

Tibete komunistinė Kinija vykdo agresyvią politiką, tibetiečiai savo žemėse tampa mažuma. Tai vyksta mums matant, esame Tibeto tolesnio užkariavimo, unikalios kultūros naikinimo liudininkai. Skaudu, kad tik liudininkai.

Šiandien prie 750 Čekijos savivaldybių plevėsavo Tibeto vėliavos. Paramos Tibetui demonstracijos įvyko Taivane, Indijoje, Airijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje ir kitur.

#Tibet #FreeTibet #TibetUprising1959