Aller au contenu principal

Šv. Jokūbo kelias Lietuvoje – lygūs tarp lygių

|   Šv. Jokūbo keliai

Lapkričio pradžioje Europos Šv. Jokūbo kelio federacijos Techninio komiteto nariai Žygimantas Gudišauskas ir Dainius Varnas vyko į Ispanijos Astūrijos au-tonominį regioną dalyvauti šio komiteto posėdyje ir tarptautinio COSME projekto ,,CREATIVE LOCI IACOBI“ partnerių susitikime. Projektą dalinai finansuoja Europos Komisija.

Įgyvendinus šį projektą pasaulio piligrimai galės geriau pažinti Šv. Jokūbo kelią, jo atšakas visoje Europoje, susipažinti su šio kelio istorija, aplankyti žymiausias vietas ir UNESCO paveldo objektus. Leistis į pažintinę virtualią kelionę bus galima, užsukus į Europos Šv. Jokūbo kelio federacijos tinklapyje esantį interaktyvų lankytinų vietų žemėlapį ir kiekvienos projekte dalyvaujančios valstybės narės nacionalinį tinklapį. Jame bus ir Lietuvos Šv. Jokūbo keliuose esantys UNESCO – ir ne tik – paveldo objektai.

Panaudojant naujausius IT sprendimus, šis šiuolaikiškas produktas bus sukurtas Ispanijos ,,Malvado Group” kompanijos kuri vykdo Šv. Jokūbo kelio populiarinimo kampaniją visame pasaulyje. Atsižvelgiant į augančius informa-cinių technologijų naujovėmis besinaudojančių žmonių poreikius bei aktyviausiai naudojamas priemones, sukurtas produktas bus pritaikytas ir mobiliesiems įrenginiams. Nuskenavus QR kodą, lankytojo mobiliajame telefone ar planšetėje virtualusis gidas, naudojant vaizdo, garso ir 360 laipsnių virtualias nuotraukas arba 360 laipsnių virtualią filmuotą medžiagą, supažindina su Šv. Jokūbo keliu Ispanijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje, Lenkijoje, kitose šalyse, žinoma, ir Lietuvoje.

Susitikime dalyvavę projekto dalyviai nuoširdžiai dėkojo europarlamentarei dr. Laimai Andrikienei, Europos kultūros kelių ir Šv. Jokūbo kelio draugų parlamentarų grupės, nuo 2009 metų veikiančios Europos Parlamente, narei už didelį indėlį, įgyvendinant pirmąją dalį projekto, skirto Šv. Jokūbo piligrimų keliui, kuris ispaniškai vadinamas Camino de Santiago.

Viešnagė Astūrijos regione prasidėjo nuo susitikimo su vietos vyskupu Jesús Sanz Montes Oviedo katedroje, kurioje susipažino su jos istorija, saugomomis relikvijomis. Komiteto nariai lankėsi ir Astūrijos kunigaikštystės parlamento rūmuose, susitiko valstybės sekretoriumi Guillermo Martínez. Svečiams iš Lietuvos, Portugalijos,Prancūzijos ir kitų Europos valstybių buvo pristatyta Astūrijos regiono plėtros strategija ir bendradarbiavimo perspektyvos.

Komiteto nariai taip pat lankėsi universiteto rūmuose, miesto rotušėje, bažnyčiose. Buvo progų sužinoti apie regiono etnografiją ir verslus, o pėsčiųjų žygis po Kantabrijos kalnus Šv. Jokūbo keliu – nuostabi galimybė pasigrožėti išskirtinio grožio regiono gamta.
Astūrijos provincijos administracijos Turizmo plėtros skyriaus vadovas Pablo León Gasalla pasakojo, kad nors Ispanija yra viena labiausiai turistų lankomų valstybių Europoje, tačiau keliautojai linkę pasirinkti atostogas šios šalies Viduržemio jūros pakrantėje. Tuo tarpu vėsus Astūrijos klimatas atgraso svečius, kuriems Ispanija asocijuojasi su saule, vynu ir paplūdimiais, o čia jie randa obuolių sidrą ir gaivų orą. Nenuostabu, kad net tie, kurie gana dažnai lankosi Iberijos pusiasalyje, beveik nieko nežino apie šį regioną, nors Astūrijos gyvetojai savo žemę vadina rojumi. Su šiuo gamtos rojumi kasmet susipažįsta tūkstančiai per Oviedo keliaujančių piligrimų, kurie nuo ankstyvųjų viduramžių eina Šv. Jokūbo keliu į Santjago de Kompostelos miestą.Viduramžiais Ispanija buvo krikščionių ir musulmonų civilizacijų kovos lauku. Būtent Astūrijoje vyko mūšis, kuris turėjo didžiulės įtakos Europos ateičiai. Karaliaus Pelajaus vadovaujamai mažai Astūrijos kariuomenei pavyko netikėtai atakuoti arabų pulkus ir nugalėti juos Kovadongos (722 m.) mūšyje. Šia pergale prasidėjo krikščionių valdovų vykdyta Rekonkista, t. y. Iberijos pusiasalio atka-riavimas, išlaisvinimas nuo maurų, musulmonų.

Šeimininkai supažindino svečius ir su ypatingomis gastronomijos tradicijomis. Visi buvo nustebinti šviežių jūros gėrybių, subtilaus skonio sūrių įvairove, pupelių patiekalo su juoda kraujine dešra, cinamonu, razinomis bei šafranu paskaninto saldaus ryžių pudingo, burnoje tirpo blynai su džiovintais obuoliais, migdolais ir kaštonais. Kaip jau minėta, Astūrija garsi ne vynu, o nuostabiu obuolių sidru, paruoštu pagal specialų receptą ir į taurę pilamu, laikant butelį virš galvos.

Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija dalyvauja Europos Šv. Jokūbo kelio federacijos veikloje ir su partneriais dalijasi sukaupta patirtimi. Oviedo vykusiuose posėdžiuose tartasi, kaip toliau kursime palankias sąlygas, skatinančias ilgalaikį bendradarbiavimą regionų plėtros, mokslinės ir techninės, švietimo, kultūros ir meno, turizmo ir sporto plėtros, ekologijos ir gamtinių išteklių racionalaus panaudojimo srityse.

Dainius Varnas