Skip to main content

2018-ieji – Europos kultūros paveldo metai. Šv. Jokūbo keliai.

|   Šv. Jokūbo keliai

2018-ieji – Europos kultūros paveldo metai

 

Dr. Laima Andrikienė 
Europos Parlamento narė

 

2018-uosius Europos Sąjunga paskelbė Europos kultūros paveldo metais. Praėjusiais metais, Europa, o ir visas pasaulis pažymėjo Santiago de Compostela deklaracijos, kurią Europos Taryba (Council of Europe) paskelbė 1987 m. spalio 23 d., 30-metį. Šia deklaracija Šv. Jokūbo kelias – Camino de Santiago, kuriuo viso pasaulio piligrimai eina nuo ankstyvųjų viduramžių, buvo paskelbtas pirmuoju Europos kultūros keliu, o prie deklaracijos pridėtame žemėlapyje kaip krikščioniškosios Europos dalis atvaizduota ir Lietuva su Šv. Jokūbo kelio atšakomis, besidriekiančiomis per jos teritoriją. Mūsų Tėvynė, tuomet sovietų okupuota, buvusi už "geležinės uždangos", atskirta nuo laisvojo pasaulio, nebuvo pamiršta. 

Lietuvai atgavus nepriklausomybę šio istorinio fakto negalėjome palikti be dėmesio. Lietuva privalo užimti deramą vietą ne tik Europos politiniame, bet ir piligrimų kelių žemėlapiuose. 

Globojant Vilniaus arkivyskupui metropolitui G. Grušui, pritariant LR Vyriausybei, kartu veikiant savivaldybėms ir nevyriausybinėms organizacijoms po ketverių metų darbo Lietuvoje turime keturis tarptautinius Šv. Jokūbo kelius: Žemaitijos/Karaliaučiaus, Šiaulių, Kauno ir Vilniaus, jie visi yra pripažinti tarptautiniu lygiu. Šie piligrimų keliai yra sertifikuoti Europos Tarybos kultūros kelių instituto, o tai yra ypatingai aukštas įvertinimas. Turime ir vieną vidaus kelią – Šv. Jokūbo žiedą, jungiantį visas vienuolika Lietuvoje esančių Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčių. 

Kasmet nuo 2013 m. visais keliais vyksta piligrimų žygiai pėsčiomis ir dviračiais, tradicinėmis tampa Šv. Jokūbo kelių jaunųjų ambasadorių estafetės, vykstančios gegužės–birželio mėnesiais. 

2013 m. Lietuvoje įsteigta Šv. Jokūbo kelio draugų asociacija ir Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija, įsteigta 2016 m. ir šiuo metu vienijanti 20 savivaldybių, veikia koordinuotai ir kryptingai. Nuo 2017 m. jos yra valstybinio choro "Vilnius" bei brolių dominikonų partnerės, rengiant tradicinį Šv. Jokūbo sakralinės chorinės muzikos festivalį, kasmet vykstantį Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje ir kituose Lietuvos miestuose. Ši iniciatyva ir partnerystė ne tik suteiks naujų spalvų lietuviškiesiems Šv. Jokūbo keliams, bet neabejotinai praturtina ir festivalį. 

Piligrimystė – geriausias būdas pažinti Europą, pajusti jos dvasią, o svarbiausia – suvokti mūsų bendrystę. Ne bendra piniginė yra Europos Sąjungos pagrindas, o daug svarbesni dalykai, visų pirma – krikščioniškosios vertybės. Piligrimų keliai Lietuvoje ir kitur Europoje, senoji architektūra, bažnyčiose sukaupti istorijos ir kultūros paveldo lobiai, muzikinis, net kulinarinis paveldas, tradicijos – tik dalis to, ką verta pamatyti, pažinti, suvokti. 

Gero kelio! Buen camino!