Skip to main content

Alytaus naujienos. Europos Parlamento fenomenas – aiškius, išskirtinius ir matomus darbus atliekanti dr. Laima Andrikienė

|   Svečiai

Dr. Laimos Andrikienės kvietimu Europos Parlamente (EP) Strasbūre lankėsi mišri lietuvaičių grupė, suformuota iš piligrimų, aktyviai įsitraukusių į lietuvišką Šv. Jokūbo kelią, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narių, žiniasklaidos atstovų, intelektualaus komandinio žaidimo „Europrotai“ žaidėjų.

Jų Strasbūre viešėta tuomet, kai vyko EP plenarinė sesija, tad buvo puiki proga iš arčiau susipažinti su EP, iš svečių galerijos stebėti europarlamentarų balsavimą priimant sprendimus, jų batalijas, kalbas.

Europarlamentarė rado laiko neformaliai pabendrauti, kartu su pakviestaisiais pasigrožėti puikiu Strasbūro senamiesčiu vienbokštės Dievo Motinos katedros prieigose, net kartu sudainuoti „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos.“

Aldona KUDZIENĖ

Europarlamentarės L.Andrikienės politinės pamokos

Pirmiausia su malonumu išklausėme europarlamentarės L.Andrikienės politinę pamoką, kuri privertė, galima sakyti, jau Europarlamento rinkimų išvakarėse rimtai pamąstyti, kokios ateities gerovės norime ir kuo prie to galime kiekvienas prisidėti.

Pasak parlamentarės, beveik visi ekspertai kalba, kad naujasis EP bus sudėtingiausias iš visų, kokie iki šiol buvo. „Ką turiu galvoje? Pastarąsias tris kadencijas EP mes, Europos liaudies partija ir socialdemokratai, kartu turėjome daugumą: jei prisidėdavo liberalai, mes laimėdavome visus svarbius balsavimus. Europos Sąjungos (ES) politika ir buvo tokia, daugiau krikščioniška, akcentavome solidarumą. Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad ši realybė baigiasi.

Dabar jaučiame, kad kraštutinė dešinė ir kraštutinė kairė – radikalios, ekstremistinės politinės jėgos – kartu sudėjus rengiasi tapti antrąja pagal dydį EP frakcija. Ir tai yra realu. Centro dešinė, Europos liaudies partijos frakcija, kurios narė esu, išliks didžiausia EP frakcija, tačiau gerokai mažesnė. Naujajame EP centro dešinė ir centro kairė kartu paėmus nebeturės daugumos, neturės 50 proc. mandatų. Visa tai reiškia kitą kokybę – kokybiškai kitokį EP, Europos Komisiją ir visą ES, jos politiką“, – teigė L.Andrikienė.

Savomis mintimis „Facebooke“ „Sekmadienio skaitiniuose“ pasidalijanti politikė atvirai kalba, kad sulaukianti ir klausimų, kas blogai, kad ES keičiasi?

„Labai svarbi ES ateitis. Jei laimėtų tie, kurie pasisako už tai, kad šios sąjungos neliktų, kur atsidurtų Lietuva? Kaip mes turėtume elgtis tokioje situacijoje? Aišku, galima pasirinkti lengviausią kelią, kovoti su populizmu jų pačių metodais. Mes kovosime rimtai ir tiksliai. Ir kalbėsime ne apie problemas ir iššūkius, o apie sprendimus. Apie tuos, kurių nepadarėme, nors turėjome padaryti jau seniai. Ir apie tuos, kuriuos turime padaryti, jei nenorime prarasti taikios, suvienytos, solidarios Europos, jei norime apginti savo gyvenimo būdą. Steve’as Bannonas, buvęs JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas ir vienas svarbiausių jo rinkimų kampanijos architektų, laksto po Europą. Jo kelio galas – ne tik Italija, jis pastebėtas ir kitose ES šalyse. S.Bannono kelionių Europoje tikslas – kraštutinės kairės ir kraštutinės dešinės sąjunga, jų aljansas, bendras veikimas EP rinkimų kampanijoje, rinkimams pasibaigus – EP. Šių politinių jėgų tikslas – sugriauti Europą, sunaikinti ES. Šie žmonės neabejotinai bus apsistatę tėvynės meilės šūkiais. Iš anksto sakau: pastebėkime ir objektyviai įvertinkime juos. Noriu, kad suprastumėte ir padėtumėte susivokti kitiems.

Kitų metų pavasaris Lietuvai – rinkimų metas: savivaldos, tiesioginiai mero, prezidento, EP. Pastarieji Lietuvoje tarsi į antrą planą nusistumia. O jie yra tikrai svarbūs. Lietuvos ateitis priklausys nuo to, koks bus Briuselis, Europos Komisija, Parlamentas, kas sėdės ir dirbs šiuose rūmuose. Aš neketinu aiškinti, už ką balsuoti. Noriu, kad rinktumėte tuos, kurie nuosekliai stiprins ES, kartu stiprindami ir Lietuvą. Lietuvos piliečiams linkiu būti akyliems ir išmintingiems. Kiekvienas turime prisidėti prie šio tikslo įgyvendinimo, nes neturime geresnio varianto kaip buvimas ES. Su visais jos trūkumais, su visomis grimasomis, karikatūromis ir problemomis. Bet joje yra tai, kas, mano supratimu, stiprina Lietuvą“, – išsamiai su kontekstu, kokiomis sąlygomis vyksta pasirengimas EP rinkimams, supažindina L.Andrikienė.

Ji teigia, kad savo mintis rašė ir rašys „Sekmadienio skaitiniuose“ ir aiškins žmonėms, kodėl reikia stiprinti ES. Pasak patyrusios parlamentarės, gyvename pasaulyje, kuriame beveik nebeliko sienų, Rusija nerimsta siekdama didesnės įtakos pasaulyje, auga Kinijos ekonominė galia ir politinės ambicijos dominuoti pasaulyje, JAV politika, prezidentu tapus D.Trumpui, dažnai yra sunkiai nuspėjama.

Parlamentarė dėkoja visiems, ją norintiems matyti kandidate į Lietuvos prezidentus. Bet teigia, kad renkasi EP, kuriame moka ir nori dirbti, nes per tris kadencijas įsitikino, kad darbas EP labai svarbus Lietuvai, jos žmonėms. Tai per laiką, praleistą Strasbūre, pajuto ir Lietuvos delegacijos nariai. Jiems buvo pasiūlyta kuriam laikui įsikurti svečių galerijoje, „pasimatuoti“ parlamentarų kėdes ir stebėti EP plenarinę sesiją. Užsidėjus ausines paklausyti kalbų, kokios buvo tą priešpietį.

„ES – daugiakalbė, tad matydama jaunimą noriu paskatinti jį, kol jauni, kol mokykloje, kolegijoje, universitete, mokytis kalbų. Studijos – pats tinkamiausias kalboms metas, paskui, jau dirbdami, galėsite papildyti savo žinias. Atminkite, kad kuo daugiau kalbų mokėsite, tuo platesnės galimybės atsivers. Kinų kalba – dalykas reikalingas, jei nuspręsite mokytis jos, tai ir mokykitės“, – įtikinėjo L.Andrikienė.

L.Andrikienei – Metų europarlamentaro titulas

Nepriklausomybės Akto signatarė, socialinių mokslų daktarė, Europos liaudies partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narė L.Andrikienė šiemet buvo pripažinta Metų europarlamentare. Neformalaus bendravimo metu keliauninkai domėjosi, kokie pasiekimai padėjo pelnyti šį garbingą apdovanojimą.

Briuselyje leidžiamo „Parlamento žurnalo“ (angl. The Parliament Magazine) iniciatyva kasmet renkamas Metų europarlamentaras, tai tarsi „Briuselio oskarai“, įteikiami iškilmingai. Į šią ceremoniją susirenka visas ES institucijų – EP, Europos Komisijos, ES Tarybos – elitas, kitų Briuselyje veikiančių institucijų, diplomatinio korpuso atstovai. Rinkimai vyksta keliais atrankos etapais.

Paskutiniame lietuvės europarlamentarės varžovai buvo du EP labai gerai žinomi vyrai – Vokietijos socialdemokratas, EP Tarptautinės prekybos komiteto pirmininkas Berndas Lange‘as bei Prancūzijos delegacijos frakcijos, kuriai priklauso L.Andrikienė, vadovas, aktyvus to paties EP komiteto narys Franckas Proustas. Autoritetinga komisija, sudaryta iš įvairių šalių ekspertų, verslo ir kitokių asociacijų atstovų, Metų europarlamentare pripažino L.Andrikienę.

„Man tai buvo netikėta. Didelė garbė, kad mano indėlis EP Tarptautinės prekybos ir Užsienio reikalų komitetuose bei Saugumo ir gynybos pakomitetyje buvo taip aukštai įvertintas“, – džiaugiasi aktyvi europarlamentarė. Šiuo politikės pasiekimu pasidžiaugė ir Strasbūre viešėję lietuviai.

Būta kalbos ir apie „Brexitą“, kurio europarlamentarė nelaukia, nes neįsivaizduoja ES be Britanijos, lietuvišką Šv. Jokūbo kelią, šio judėjimo Lietuvoje ambasadore ji yra ir džiaugiasi, kad jis Lietuvą sugrąžino į Europos piligrimų kelių žemėlapį, dabar ir mūsų šalis jau šešerius metus yra ilgiausios Europos gatvės dalimi.

Kiek daug ta šeimos šiluma ir apie patį žmogų pasako

L.Andrikienė yra ne tik aktyvi europarlamentarė, jos žodis turi galią, ką liudija jai skirtas „Briuselio oskaras“, politikė – ir puikus žmogus, kuriam rūpi jos šalies žmonių gyvenimo kokybė. Jos komanda ir asmeniškai ji pati pasirūpino, kad keliauninkų autobusu įveikti penki tūkstančiai kilometrų per daug šių neišvargintų, pasirūpino visapusiu komfortu ir dėmesiu. Parinkti patys įdomiausi pakeliui esantys objektai pailsėti, pasisemti istorinių žinių, paganyti akis po kitų ES šalių paveldo kultūrinius turtus, dažniausiai saugomus UNESCO.

Be tradicinės programos, keliauninkų laukė ir europarlamentarės parengta staigmena, valandos trukmės pažintinė išvyka Strasbūrą kertančia Ilo upe, kurios vandenys drąsiai sujungti į visumą su kanalais, nuo laivo ypač atsiveria turtingai elzasiečių dekoruotas puošnus senamiestis, iš kurio kavinių net į upės vidurį vėjas atnešdavo tradicinių sviestinių ragelių kvapą.

Net trys europarlamentarės padėjėjai – Briuselyje dirbančios Aldona Drėgvaitė ir Ieva Staniulytė bei Lietuvoje esantis grupę lydėjęs Arūnas Barbšys – rado galimybių dalyvauti vakariniame pasisėdėjime restorane, istoriškai svarbioje vietoje – priešais Dievo Motinos katedrą. Šią vietą parinko ir visus pakvietė pati Laima Andrikienė.

Čia, kamerinėje aplinkoje, tarp daugybės temų paliesta ir labai jautri garbaus amžiaus žmonių būtis. Europarlamentarė pasidalijo ir asmenine patirtimi, pasidžiaugė tuo, kad dar turi abu tėvelius, kurie, neišjungia žiburio, kad ir kiek ji darbe beužtruktų, laukia dukros, kad sugrįžtančiai po sunkios darbų dienos vartus atidarytų, nors tą parlamentarė gali ir pati nuotoliniu būdu padaryti. Kartais kiek daug ta šeimos šiluma ir apie patį žmogų pasako.