Skip to main content

„Ar žinai, Laimute, ką jaučia buvęs Sibiro tremtinys, kuriam teko laimė atkurto Lietuvos valstybingumo šimtmetį švęsti Europos širdyje?"

|   Svečiai

„Šiandien ypatinga diena Europos Parlamente – švenčiame Lietuvos Respublikos jubiliejų, modernios Lietuvos valstybės šimtmetį. Parlamente švenčiame Lietuvos sėkmę – mūsų laisvę, nepriklausomybę, pripažinimą pasaulyje", – kalbėjo EP narė, Kovo 11-osios Akto signatarė dr. L. Andrikienė, pradėdama jubiliejinį renginį.

 

Laimos Andrikienės kvietimu vasario 20-22 dienomis Europos Parlamente lankosi buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai iš TS-LKD Vilniaus, Kauno ir Molėtų skyrių, TS-LKD skyrių pirmininkai ir atstovai, jaunimas. Be abejo, pagrindinis kelionės tikslas – dalyvauti Lietuvos šimtmečio renginyje Europos Parlamente. „Labai įspūdingas renginys", „apima toks pasididžiavimas, kad šventė vyksta Europos širdyje", „džiaugiamės ir dėkojame p. Laimai už galimybę šiandien būti čia", – dalijosi įspūdžiais svečiai, ne vienerius vaikystės ir jaunystės metus praleidę Sibiro tremtyje. Vienas jų su ašaromis akyse klausė europarlamentarės: „Ar žinai, Laimute, ką jaučia Sibiro tremtinys, kuriam suteikta galimybė, teko laimė atkurto Lietuvos valstybingumo šimtmetį švęsti Europos širdyje, svarbiausioje ES institucijoje – Europos Parlamente? Ar supranti, kad atrodo, jog širdis sprogs – toks jaudulys, toks džiaugsmas!". 

 

Prieš jubiliejinį renginį svečiai Europos Parlamente išklausė paskaitą apie šios ES institucijos darbą, susitiko su Laima Andrikiene. Diskusijoje su europarlamentare jiems buvo įdomu išgirsti p. Laimos nuomonę, kaip per keturiolika narystės Europos Sąjungoje metų keitėsi Europos Parlamentas, kaip keitėsi kitų šalių požiūris į Lietuvą, kaip Lietuva ir Lietuvos atstovai atrodo tarp  visų 28 ES valstybių?

 

Susitikimo su TS-LKD Vilniaus miesto ir rajono skyrių pirmininkais bei jų atstovais metu aptartos politinės Lietuvos ir visos ES aktualijos. Europarlamentarė atkreipė bendrapartiečių dėmesį į tai, kad šie metai yra ypatingi dar ir tuo, kad Lietuvoje lankysis Šventasis Tėvas. Europarlamentarė pasiūlė TS-LKD skyriams artimiausiu metu Vilniuje surengti viešą diskusiją „Šventojo Tėvo belaukiant. Permąstykime Europą Lietuvoje"."

Diskusija turėtų įvykti balandžio pradžioje.

 

L. Andrikienės svečiai taip pat lankėsi Lietuvos Respublikos nuolatinėje atstovybėje prie NATO, susitiko su ambasadoriumi Vytautu Leškevičiumi bei Brigados Generolu, Kariniu atstovu prie NATO ir ES, Gintautu Zenkevičiumi. Pokalbis buvo ypatingai įdomus ir turiningas. Netrūko klausimų apie bendrus NATO veiksmus kovoje su hibridinėmis grėsmėmis, kibernetinio saugumo stiprinimą, pratybų koordinaciją. Paklausus, ar besikeičiant situacijai regione ir stebint Rusijos elgesį šiandien galime būti ramūs, ambasadorius V. Leškevičius atsakė, kad „narystė organizacijoje, kurios saugumo pagrindas yra kolektyvinė gynyba ir kurios narės vadovaujasi tomis pačiomis demokratinėmis vertybėmis kaip ir Lietuva – patikimiausias Lietuvos saugumo užtikrinimo būdas"."

 

Prieš išvykdami iš Briuselio svečiai trumpam apsilankė ES Taryboje, susipažino su ES Vadovų Tarybos vaidmeniu sprendimų priėmime, balsavimo sistema,  Tarybos vaidmeniu tarptautiniuose susitarimuose. Jau rytoj, vasario 24 d., čia susirinks visų ES valstybių vadovai. Susitikime Briuselyje vadovai aptars naujojo daugiamečio ES biudžeto prioritetus ir pasiūlymus dėl būsimos ES institucijų sanklodos.

 

 

L. Andrikienės biuro Briuselyje informacija