Skip to main content

Bernardinai.lt: Nauja knyga: L. Andrikienė. „Europos saulėlydis atšaukiamas“

Kai į rankas pakliūva nauja knyga, visuomet pajuntu vidinį drebulį. „Dar vienas grūdas į bendrą lietuvių knygijos aruodą“, – pamąstau, ir to pakanka, kad gyvenimas įgautų kiek vaiskesnes spalvas. Šį kartą rankose – knyga „apie europas“, skaitytojui siūlanti intrigą nuo pirmosios eilutės. Tiksliau, pavadinimo: „Europos saulėlydis atšaukiamas“. Autorė – europarlamentarė Laima Andrikienė.

Iš karto kyla milijonas klausimų. Kas atšaukė saulėlydį? Kodėl? Ar apskritai toks buvo paskelbtas? Gal čia apie impozantiškuosius britus ir jų norą gyventi savaip? Kinų invaziją? Trumpo bučinį Junckeriui? Dar kažką?

Paskaičius turinį, kyla nenumaldomas noras pasiaiškinti, kas slepiasi po skyrelių pavadinimais, kurie visi prasideda aiškiai ir atvirai besisiūlančiu prieveiksmiu „apie“: apie trylika lietuvių, tris saujas ryžių ir britų istorinę klaidą; apie tango su Gruzija, imperialistą Chodorkovskį ir žvalgybos MI6 rekomendacijas; apie pabėgėlį vardu Jėzus, žodį, per plauką neįrašytą į ES Konstituciją, ir Vatikano grupę „Anima“ ir t. t. Tad apie ką ši knyga?

Pradėsiu nuo to, kad knyga parašyta žmogaus, kuris „ten, europose,“ dirba jau antrą dešimtmetį (akcentą dėkite ant žodžio „dirba“, nes, būkim atviri, besitrinančių po Europos Parlamentą išrinktų tautiečių — pirštais nerodysime — trūkumo nėra). Per tokį laiką stalčiuose ir atminties kertėse neišvengiamai kaupiasi žinios, įspūdžiai, gal net nutylėjimai, kurie, jei liks neišsakyti, grauš iš vidaus. Tad ši knyga — stebėtinai atvira. Dienos šviesą išvydusi natūraliai, ne „iš reikalo“. Skaitant jauti, kad autorė tarsi kviečia skaitytoją atviram pašnekesiui apie tai, kas jai iš tiesų „skauda“.

Neatsitiktinai L. Andrikienė pasirinko pokalbio žanrą (kalbėjosi ir pokalbius užrašė Arnas Ališauskas). Neskubrus, nuoseklus ir netrūkčiojantis pokalbis dabarties fragmentiškame laike yra retenybė, todėl knyga iš skaitytojo reikalauja dėmesingumo. Paradoksaliu būdu sudėtingos temos aptariamos labai suprantamai. Ją gali skaityti tiek politologijos profesorius, tiek ES problematika besidomintis pilietis.

Tematika itin plati ir sunkiai nusakoma. Rusija, Gruzija, Ukraina, Kinija, JAV ir, savaime suprantama, Europos Sąjungos valstybės. L. Andrikienė skaitytojui siūlo atskirus mozaikos gabaliukus, iš kurių jis privalo susidėlioti savo Europos paveikslą. Plačių mostų, pakelto tribūninio kalbėjimo ar persūdytos didaktikos čia nerasite nė su žiburiu. Tai taip reta politikų rašytose knygose ir tai yra neabejotinas šio spaudinio pliusas.

Knygą pavadinusi būtent šitaip, autorė nesislapsto: „Europos Sąjungai metas pradėti taikytis su mintimi, kad mūsų padėtis bus kitokia. Jei tebeturime tikslą ir ambiciją likti vienu svarbiausių pasaulio galios centrų, turime ir elgtis atitinkamai. Niekas negali duoti garantijų, kad mums pavyks, bet pabandyti verta. Pabrėžiu — verta (p. 16)“.

Bandom?

Knyga „Europos saulėlydis atšaukiamas“ bus pristatyta Vilniaus knygų mugėje vasario 22 d. 16 val. salėje 1.2.

Valdas Kilpys

www.bernardinai.lt/straipsnis/2019-02-08-nauja-knyga-l-andrikiene-europos-saulelydis-atsaukiamas/174282