Skip to main content

EURACTIV: Briuselyje aptarta ES ir Kazachstano santykių ateitis

|   Susitikimai

Šiandien EP delegacijos ryšiams su Vidurine Azija pirmoji vicepirmininkė Laima Andrikienė dalyvavo EURACTIV ekspertų diskusijoje „Kokia ES ir Kazachstano santykių ateitis?”

2018 metai yra svarbūs ES ir Kazachstano santykiams, nes jie žymi diplomatinių santykių užmezgimo 25-ąsias metines. Taip pat šiais metais pilna apimtimi turėtų įsigalioti Išsamesnis ES ir Kazachstano partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimas (angl. EPCA – Enhanced Partnership and Cooperation Agreement).

Europos Sąjunga yra didžiausia Kazachstano prekybos partnerė ir didžiausia užsienio investuotoja. Per pastaruosius du dešimtmečius ES ir Kazachstano dvišaliai santykiai labai sustiprėjo. ES ir Kazachstanui pavyko užmegzti sėkmingą bendradarbiavimą tokiose srityse kaip energetika, transportas, aplinkos apsauga, moksliniai tyrimai ir saugumas.

Be EP delegacijos ryšiams su Vidurine Azija pirmosios vicepirmininkės L. Andrikienės, tarp diskusijos dalyvių buvo Kazachstano Užsienio reikalų viceministras Romanas Vasilenko, ES specialusis įgaliotinis Vidurinėje Azijoje Peter Burian, Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) Vykdančiojo direktoriaus pavaduotojas Europai ir Centrinei Azijai Luc Devigne ir Europos Parlamento narys iš Latvijos Andrejs Mamikins.