Skip to main content

EURACTIV: Tabako produktai ir elektroninės cigaretės – pliusai ir minusai

|   EP

Ieva Staniulytė

Sumažintos grėsmės gaminiai (angl. RRP reduced-risks products) gali sumažinti žalos, susijusios su tam tikra veikla ar elgsena, riziką: pavyzdžiui, saugos diržai, dėl kurių sumažėja sužalojimų auto įvykiuose rizika, arba šalmai, dėl kurių sumažėja traumų rizika slidinėjant ar važinėjant dviračiu. O kokia situacija Europos Sąjungoje yra dėl rūkymo, dėl cigarečių?

Remiantis paskutinėmis visuomenės apklausomis, pavyzdžiui, Graikijoje tik 5 proc. apklaustųjų manė, kad elektroninės cigaretės yra mažiau pavojingos nei tradicinės cigaretės; 65 proc. manė, kad elektroninės cigaretės yra ne mažiau, o dar labiau pavojingos, ir 25 proc. apklaustųjų neturėjo nuomonės. Tuo tarpu ekspertai tvirtina, kad visuomenės sveikatos požiūriu elektronines cigaretes prilyginti cigaretėms yra baisi klaida. Kaip ir tai, kad vyriausybės vienodai draudžia ir elektroninių cigarečių, ir tiesiog cigarečių reklamą, nors žinoma, kad elektroninės cigaretės yra problemos sprendimo dalis, t. y. jos yra būdas atsisakyti rūkymo.

Žinia, elektroninės cigaretės priklauso sparčiai besikeičiančiai sričiai, kur sparčiai tobulėja technologijos, gerėja įrenginių kokybė, didėja vartotojams prieinamų produktų pasirinkimas. Gamintojai teigia, kad šiai sričiai Europos Sąjungoje reikia geresnio reglamentavimo, tačiau reglamentavimas turėtų būti subalansuotas, pirmiausia atsižvelgiant į vartotojų interesus.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nuolat skatina griežčiau reguliuoti elektroninių cigarečių vartojimą, o per daug atsargus požiūris, užfiksuotas ES Tabako gaminių direktyvoje, prisideda prie bendrų šios srities reguliavimo dilemų ir problemų.

Situacija rinkoje, reguliavimo netobulumai reikalauja atsakyti į visą eilę klausimų: kokie yra pagrindiniai elektroninių cigarečių ir deginamų tabako produktų skirtumai? Ką galima padaryti, siekiant užtikrinti aukštą elektroninių cigarečių saugos lygį ir užkirsti kelią reikalavimų neatitinkančių produktų vartojimui? Kaip sėkmingai subalansuoti inovacijas, vartotojų poreikius bei reguliavimą ir Europos Sąjungoje, ir pasauliniu mastu?

Antradienį (balandžio 24 d.) Europos Parlamento Tarptautinės prekybos komiteto narė dr. Laima Andrikienė kartu su medikais, tabako pramonės ir vartotojų organizacijų atstovais, ekspertais ir politikais šiuos ir kitus aktualius klausimus svarstė žiniasklaidos grupės EURACTIV organizuotame seminare Briuselyje.