Skip to main content

Europarlamentarė Laima Andrikienė lankėsi Šilalės ir Šilutės savivaldybėse

|   Diskusijos

Penktadienį, gegužės 18 dieną, europarlamentarė Laima Andrikienė lankėsi Šilalėje ir susitiko su savivaldybės vadovais, TS-LKD Šilalės skyriaus nariais bei vedė “Europos pamoką” Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje.

Šilalės rajono skiriamasis bruožas – žemės ūkis. Vargu, ar kur nors Lietuvoje pastebėsi tiek daug pievose besiganančių galvijų kaip čia. Šilalės savivaldybės meras Jonas Gudauskas susitikime su L. Andrikiene sakė, jog rajone yra apie 4000 ūkininkų – viename rajone daugiau ūkininkų nei visoje Latvijoje! Tačiau ūkininkai nėra stambūs, o emigracija slegia rajoną ne mažiau nei kitas Lietuvos vietoves. Trūksta darbo jėgos, dėl mokinių trūkumo uždaromos mokyklos. Kalbėdamas apie ES paramą, meras sakė, jog smulkus ir vidutinis verslas gauna mažai ES paramos, be to, dažnas nenori jos prašyti, nes baiminasi biurokratinių kliūčių. ES paramos kelių renovacijai dalis, tenkanti šiai savivaldybei, yra nepakankama, todėl susidaro įspūdis, kad keliai yra blogesni nei kitur Lietuvoje. Meras J. Gudauskas pastebėjo, kad nelengva bendradarbiauti su Rusijos Kaliningrado sritimi, kur gyvena nemažai lietuvių. O kaip toli Lietuva yra pažengusi, galima suprasti tik palyginus ją su tuo, kas vyksta Kaliningrado srityje.

Labai gerą įspūdį paliko Simono Gaudėšiaus gimnazijos mokiniai. Jie nuoširdžiai domėjosi ES problemomis ir uždavė ne vieną klausimą. Europarlamentarė L. Andrikienė ragino gimnazistus mokytis užsienio kalbų ir ruoštis gyventi daugiakalbėje, bet vis artimesnėje ES. Gimnazistai, užaugę kai Lietuva jau buvo ES narė, sunkiai įsivaizduoja, kad galėtų būti kitaip. Ne vienas iš jų norėtų studijuoti užsienyje, bet nerimą kelia tai, jog paklausus, kas norėtų visam laikui išvykti iš Lietuvos, pakilo nemažai rankų. L. Andrikienė sakė, jog problemų jaunimas turi visoje Europos Sąjungoje – apie pusė aukštąsias mokyklas baigusių dažnai ten neranda darbo. Todėl ES planuoja šiuo metu svarstomame 2021-2027 m. biudžete dvigubai daugiau pinigų skirti Erasmus+ programai bei kitoms mokslo ir studijų sritims. Svarstomasis naujojo finansinio laikotarpio biudžetas vargu ar nudžiugins stambiuosius ūkininkus, kurie gaus mažesnes išmokas, tačiau tokių ūkių Šilalėje nėra daug.

Labai nuoširdus buvo susitikimas su gausiai susirinkusiais Šilalės TS-LKD nariais. L. Andrikienė papasakojo apie Europos Sąjungos pasiekimus ir bėdas. Ji sakė, jog geopolitiškai ES grėsmę kelia ne tik agresyvi Rusija, bet ir Kinijos siekis tapti pasaulio lydere. Vien Vokietijoje per vienerius metus Kinijos investicijos padidėjo dešimt kartų. Kinija, vykdydama savo ekonominės plėtros "Šilko kelio" strategiją siekia skverbtis taip pat ir į Lietuvą. Jos svarbiausi taikiniai yra Klaipėdos jūrų uostas bei Lietuvos geležinkeliai. Oficialiai kinai aiškina, kad juos domina Lietuvos žemės ūkio produktai, tačiau tai yra priedanga, už kurios slepiasi kiti, strateginiai, siekiai. Padėtį dar labiau komplikuoja nenuspėjama tapusi JAV pozicija. Prezidentas D. Trumpas yra faktiškai ant prekybinio karo su ES ribos, o tai nebus naudinga nė vienai pusei, sakė L. Andrikienė.

Po pietų L. Andrikienė lankėsi Švėkšnoje, kur su vietos bendruomene, jos vadovais aptarė Šv. Jokūbo kelių projektą. Susitikime dalyvavo Šilutės rajono savivaldybės tarybos nariai Sandra Tamašauskienė ir Arūnas Kurlianskas, taip pat trijų parapijų – Švėkšnos, Gardamo ir Žemaičių Naumiesčio – klebonai kun. Saulius Katkus, kun. Antanas Gylys ir kun. Stanislovas Anužis. Susitikime dalyvavo ir kalbėjo Šv. Jokūbo kelio viceprezidentai Remigijus Oželis ir Valdas Kilpys.

Šv. Jokūbo kelyje jau dalyvauja 22 savivaldybės, susivienijusios į asociaciją. 
2016 metais Šv. Jokūbo kelias susilaukė ir Lietuvos Vyriausybės dėmesio bei paramos. Švėkšna aktyviai dalyvauja šiame projekte ir, tinkamai pasiruošus galima tikėtis piligrimų. Keliaudami Šv. Jokūbo keliu, jie ne tik susipažintų su Lietuva – juos reikėtų apgyvendinti, jie būtų laimingi, jei nusipirktų vietinių meistrų pagamintų suvenyrų. Nauda būtų ne tik materiali, bet daug didesnė.

L. Andrikienė pabrėžė, jog Šv. Jokūbo kelias nėra paprastasis turizmas, tai – piligrimystė, visiems jos dalyviams leidžianti prisiliesti prie krikščioniškųjų Europos šaknų ir iš naujo padedanti atrasti kartais užmirštas krikščioniškas Europos vertybes.

Europos Parlamento narės dr. Laimos Andrikienės biuro Vlniuje informacija

Laima Andrikienė Šilalėje. 2018 05 18.
Laima Andrikienė Šilalėje su TS-LKD Šilalės skyriaus nariais. 2018 05 18.