Skip to main content

Europos Parlamento narės L. Andrikienės sveikinimas LPKTS 30-mečio suvažiavime

|   Susitikimai

Kaunas
2018 10 20

Mielieji, 
sveikinu visus, susirinkusius į jubiliejinį LPKTS suvažiavimą. Esu viena iš Jūsų, tremtinių dukra, mano mintys ir širdis šiandien – su Jumis, tačiau dėl šeimyninių aplinkybių negaliu dalyvauti jubiliejiniame suvažiavime.

Esu Jūsų atstovė Europos Parlamente. Europos Parlamente Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga viešėję tremtiniai ir politiniai kaliniai iš Lietuvos sakė, kad esu Jūsų, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių, ambasadorė Europos Parlamente. Taip yra ir kitaip nebus: kur bebūčiau, Jūsų atstove būsiu visada.

Nes mūsų žygis nebaigtas. Atkurti Lietuvos valstybę – tik darbo pradžia. Lietuvos interesas – stipri Lietuva stiprioje Europos Sąjungoje, stiprioje NATO. Turime ir vėl turėsime 11 atstovų Europos Parlamente, ir atrodo savaime suprantama, kad jie visi turėtų žinoti, kokie yra Lietuvos interesai ir juos ginti. Ar supranta? Ar suvokia savo misiją? Vargu bau. Kaip jaučiatės, plenarinėje sesijoje girdėdami Lietuvos atstovą, skeliantį kalbą apie Nord Stream 2 ir peikiantį Lietuvą, kad priešinamės tam dujotiekiui? Arba matydami kitą Lietuvos atstovą, prisisegusį prie krūtinės Georgijaus “koloradą”? Taip negali – taip neturėtų būti.

Gyvename pasaulyje, kuriame turime ne tik draugų, bet ir priešų, atvirų ir agresyvių. Aplinkui mus netrūksta tokių, kuriems nemiela taika Europoje ir kitur pasaulyje – jiems reikia karo, reikia kraujo, reikia žudyti už savo ateitį pakilusius taikius ukrainiečius, į gabalus plėšyti Gruziją ir Moldovą. Kremliui nepatinka Europos Sąjunga, jis norėtų jos nares kaip rykšteles imti ir laužyti vieną po kitos, nes Europos Sąjungą perlaužti sunku – sankcijos Rusijai galioja nuo 2014 metų ir yra vis pratęsiamos. Mūsų misija – saugoti ir stiprinti ne tik Lietuvą, bet ir visą Europos Sąjungą – taikos ir saugumo bastioną, plėsti ją.

Brangieji, jau beveik 29-erius metus gyvename laisvoje Tėvynėje. Kol gyvi, mes visada su Jumis būsime surišti, susiję ta gija, kuri vadinasi vienu gražiausių vardų pasaulyje – Lietuva. Visada už ją ir vardan jos. Dieve, saugok Lietuvą.