Skip to main content

Jūsų dėmesiui – naujas, 28-asis, žurnalo „EUROPOS LAIKU” numeris

|   Europos laiku

Mielas skaitytojau,

prieš Jus – naujausias žurnalo „Europos laiku“ numeris. Šį kartą tai internetinis leidinys, kaip ir daugelis dabar pasaulyje leidžiamų laikraščių bei žurnalų. Trumpai apie tai, ką rasite 28-ajame žurnalo numeryje.

Šiais metais Europos piliečio apdovanojimą pelnė Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija, globojama europarlamentarės Laimos Andrikienės.  Apdovanojimą Briuselyje iškilmingai įteikė Europos Parlamento vicepirmininkė Sylvie Guillaume. Žurnale rasite ir daugiau informacijos apie Šv. Jokūbo savivaldybių asociacijos veiklą, o taip pat apie rugsėjį – spalį Lietuvoje vykusį jau tradicinį Šv. Jokūbo sakralinės muzikos festivalį. Šis festivalis, prasidėjęs Vilniuje, pasiekė ir kitus Lietuvos miestus – Kauną, Alytų, Panevėžį. Ypač skambiu akordu tapo šio festivalio koncertas Šiluvoje per Šilinės atlaidus.

Žurnale rasite ir L. Andrikienės FB paskyroje nuo rugsėjo kas savaitę skelbiamus „Sekmadienio skaitinius“. Juose svarstoma daug temų – nuo geopolitinės situacijos pasaulyje, pasakojimų apie europarlamentarės darbus užsienyje bei Lietuvoje iki asmeninių pergyvenimų ir rūpesčių. Paminėsime tik keletą temų ir problemų – tai ES–Kinijos santykiai, Europos ateitis, iš politikos žadant trauktis Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, ES santykiai su Rusija. L. Andrikienė primena, jog savo laiku ji perspėjo Lietuvą dėl Astravo atominės elektrinės statybos, tačiau tuomet nė vienas Lietuvos politikas tuo nepatikėjo ir tinkamai nereagavo. O dabar Astravo elektrinė Vilniaus pašonėje jau baigiama statyti. Panašus netikėjimas akivaizdžiais faktais yra ir dabar. Šį kartą – dėl Kinijos veikimo Lietuvoje ir apskritai Europoje. Lietuvos politikai tiesiog nenori suvokti, jog Kinijos investicijos Lietuvoje yra lemiamos ilgalaikių Pekino strateginių interesų ir turi būti labai atidžiai tikrinamos, nes gali tapti grėsme Lietuvos nacionaliniams saugumo interesams.

„Sekmadienio skaitiniuose“ autorė labai giliai analizuoja nacionalizmo bei populizmo grėsmę Europos Sąjungai. L. Andrikienė prognozuoja, kad po kitų metų gegužę vyksiančių Europos Parlamento rinkimų jame labai rimta jėga gali tapti kraštutinės politinės jėgos, ekstremistai ir nacionalistai, sukeldami rimtą grėsmę ne tik ES politikos vientisumui, bet ir pačiai Europos Sąjungai kaip tokiai. Todėl, kaip pabrėžia L. Andrikienė, visų mūsų dalyvavimas Europos Parlamento rinkimuose būtinas kaip niekada iki šiol.

Pasaulio politikos bei Europos ateities klausimai svarstomi ir G. Jakubausko bei V. Mitės straipsniuose. G. Jakubauskas svarsto, kokia bus ES bei Vokietija, kai iš politikos pasitrauks A. Merkel. Jis apgailestauja, kad A. Merkel traukiasi, bet pabrėžia, kad jos politinis palikimas dar ilgai bus juntamas. „A. Merkel išeina, bet Europai vis dar jos reikia“, rašo G. Jakubauskas.

Šiame „Europos laiku“ numeryje rasite gausiai fotografijomis iliustruotą ištrauką iš spaudai ruošiamos L. Andrikienės knygos „Europos saulėlydis atšaukiamas“.  Joje gausu ne tik įdomių ir drąsių minčių apie politiką, bet ir asmeninio pobūdžio prisiminimų apie Lietuvos valstybės atkūrimą, L. Andrikienės politinę veiklą, pirmuosius metus Europos Parlamente. Europarlamentarę kalbina Arnas Ališauskas, jo parengtame tekste gausu informacijos, kurios niekur kitur nerasite.

Žurnale rasite ir nuotaikingus puslapius apie L. Andrikienės kvietimu į Europos Parlamentą Strasbūre atvykstančius svečius iš Lietuvos. Šiame numeryje – svečiai iš Skuodo, Plungės, Klaipėdos, Mažeikių, Šakių, Alytaus, kitų Lietuvos miestų bei rajonų. Visi jie buvo šiltai priimti Strasbūre, supažindinti su ES institucijų, pirmiausia – Europos Parlamento darbu.

Čia paminėjome tik kelias svarbiausias temas. Skaitydami rasite daug daugiau įvairios bei įdomios informacijos.

Malonaus skaitymo.

 

Žurnalą skaitykite čia: „EUROPOS LAIKU” Nr. 28