Skip to main content

Klausimas Europos Komisijai dėl ES prekybos su Pakistanu politikos atsižvelgiant į sunkius žmogaus teisių pažeidimus ir nusikaltimus prieš krikščionis

|   Klausimai

Klausimas Komisijai

Klausimą pateikia: Marijana Petir (PPE), Fulvio Martusciello (PPE), Laima Liucija Andrikienė (PPE), Michaela Šojdrová (PPE), György Hölvényi (PPE), Lars Adaktusson (PPE), Miroslav Mikolášik (PPE) ir Anna Záborská (PPE)

Tema:          ES prekybos su Pakistanu politika atsižvelgiant į sunkius žmogaus teisių pažeidimus ir nusikaltimus prieš krikščionis

Organizacijos „Open Doors“ 2018 m. pasaulio stebėjimo sąraše Pakistanas užima penktą vietą iš 50 šalių, kuriose sudėtingiausia būti krikščioniu. Asios Bibi atvejis yra gerai žinomas, taip pat tik praėjusį mėnesį septyniolikmetis Patras Masih buvo apkaltintas šventvagyste ir įkalintas. Ekstremistų grupuotės grasina sudeginti 700 krikščionių namų, jei vaikinas neprisipažins padaręs nusikaltimą, ir dėl to krikščionys masiškai palieka namus Lahoro priemiesčiuose. Kitas septyniolikmetis, Sharoon Masih, buvo mirtinai sumuštas savo mokykloje, nes gėrė iš to paties vandens puodelio kaip jo klasiokai musulmonai. Dar kitu atveju Pakistano policijos pareigūnas pagrobė keturiolikmetę Sumbal Arif ir privertė ją atsiversti į islamą. Šis atvejis atskleidė Pakistane veikiančią prekybos žmonėmis grandinę, apimančią krikščionių mergaičių grobimą, priverstinį jų atvertimą į islamą ir jų pardavimą musulmonų vyrams. Nepaisant tokių pagrindinių žmogaus teisių pažeidimų ES institucijos Pakistanui pradėjo taikyti bendrąją lengvatų sistemą (BLS+). Dėl to Pakistanas gali naudotis lengvatinėmis ES prekybos taisyklėmis, nepaisant žmogaus teisių pažeidimų ir nusikaltimų prieš krikščionis.

Kokių veiksmų imasi Komisija siekdama užkirsti kelią šiems nusikaltimams ir ar minėti nusikaltimai lėmė ES prekybos su Pakistanu politikos pokyčius?

 



C. Malmström atsakymas

Komisijos vardu

(14.6.2018)

Pakistanui taikoma Bendroji lengvatinių muitų tarifų sistema (BLS+). BLS+ suteikia papildomų prekybos lengvatų, siekiant paremti pažeidžiamas besivystančias šalis, nusprendusias prisiimti įsipareigojimus, susijusius su 27 tarptautinių konvencijų, įskaitant žmogaus teisių konvenciją, ratifikavimu ir įgyvendinimu. Iš BLS+ lengvatomis besinaudojančių šalių tikimasi, kad jos dės konkrečias ir tvarias pastangas gerinti tų konvencijų įgyvendinimą. Pokyčiai nuolat stebimi, o kas dvejus metus Europos Parlamentui ir Tarybai pateikiama ataskaita dėl BLS+ įgyvendinimo. Paskutinė tokia ataskaita pateikta 2018 m. sausio 19 d. Šiuo atžvilgiu Komisija visoms BLS+ lengvatomis besinaudojančioms šalims, įskaitant Pakistaną, taiko komunikate „Prekyba visiems“ išdėstytus tikslus – o komunikate pirmenybė visų pirma teikiama ES vertybėms.

ES, bendradarbiaudama su Pakistanu pagal BLS+, taip pat palaikydama kitus dvišalius ryšius (ES ir Pakistano jungtinė komisija, jos pogrupiai demokratijos, žmogaus teisių ir gero valdymo ir prekybos klausimais) labai atidžiai stebi religinių mažumų teisių ir teisės į laisvę padėtį. Be to, ES delegacija Pakistane atlieka svarbų darbą. Ji nagrinėja atskirus atvejus politiniu lygiu ir organizuoja informuotumo didinimo renginius apie religijų santarvę. Vienam pastarųjų tokių renginių pirmininkavo specialusis pasiuntinys religijos ir tikėjimo laisvės už Europos ribų klausimais, kuris per pastarąjį pusmetį Pakistane lankėsi jau antrą kartą. Komisija finansuoja tris su religijos laisve Pakistane susijusias programas. Jomis remiamas pilietinės visuomenės organizacijų, dirbančių religijų santarvės ir religinių mažumų apsaugos srityje, darbas.