Skip to main content

Knygos apie tremtį ir senąjį Lietuvos kaimą sutiktuvėse Druskininkuose skambėjo dainos

|   Susitikimai

Knygos apie tremtį ir senąjį Lietuvos kaimą sutiktuvėse Druskininkuose skambėjo dainos


Už lango ūžaujant pūgai, penktadienį Druskininkų viešojoje bibliotekoje susirinko nemenkas būrys druskininkiečių. Tąvakar buvo pristatoma fotomenininkų Algimanto ir Mindaugo Černiauskų naujoji knyga.

Artimų fotografų giminaičių — Ritos ir Vytauto Černiauskų iš Merkinės — atliekamos tremties, partizanų dainos buvo puiki įžanga dvasingiems pokalbiams. Vakarą vedęs Valdas Kilpys tvirtino, kad EP narės dr. L. Andrikienės rūpesčiu ir su jos parama iš vaizdų ir jautrių tekstų sukurtas paminklas tremčiai ir Lietuvos kaimui, jo žmonėms yra bene geriausias pretekstas jaunimui sudabartinti tremties dramatizmą.

Pasak vieno iš autorių, A. Černiausko, be pagalbos ši fotografijos knyga nebūtų pasirodžiusi. Autoriaus teigimu, šioje knygoje siekiama tekstų ir nuotraukų dermės, tarpusavio pokalbio. Jie vienas kitą papildo, bendrauja tarpusavyje, todėl yra beveik lygiaverčiai.

Tremtyje, Krasnojarske susipažinusių tėvų dukra, vietinių vadinama tiesiog Laimute, europarlamentarė pasakojo, kad dvejonių dėl knygos leidybos nekilo. „Daugelis mano, kad Europa yra tik bendra piniginė. Tačiau tai yra klaidinga mintis, nes Europos Sąjunga pirmiausia yra vertybėmis grįsta sąjunga. Kiekviena tokia knyga, primindama tikrąsias vertybes, iš tiesų visus mus daro stipresniais, nes jei mes stiprūs, tai stipri yra ir Lietuva, ir Europa“, — sakė dr. L. Andrikienė.

It patvirtindami šių žodžių teisingumą, Rita ir Vytautas pabaigoje užtraukė dzūkišką karo dainą...

Valdo Kilpio nuotraukos

EP narės dr. Laimos Andrikienės biuro Vilniuje informacija 
2019 01 12