Skip to main content

Kovo 26-ąją – paramos persekiojamiems krikščionims akcijos Lietuvoje

|   Konferencijos

PRANEŠIMAS SPAUDAI (dar papildyta)
2018 m. kovo 23 d.

Kovo 26-ąją – paramos persekiojamiems krikščionims akcijos Lietuvoje

Kovo 26-ąją Lietuva vienysis su persekiojamais krikščionimis visame pasaulyje: Lietuvoje ir Sirijoje vienu metu raudona šviesa nušvis Lietuvos Respublikos Seimas, Arkikatedros varpinė bei Trijų kryžių paminklas Vilniuje, Kristaus Prisikėlimo bazilika Kaune ir graikų melchitų bei Sirijos stačiatikių katedros Sirijoje, Homse. Tą pačią dieną LR Seime vyks konferencija, kurioje liudys krikščionys iš Sirijos ir Irako.

Krikščionys tapo labiausiai persekiojama religine grupe pasaulyje, jie persekiojami Kinijoje, Indijoje, Egipte, Šiaurės Korėjoje, Saudo Arabijoje, Pakistane, Irake, Sirijoje, Eritrėjoje ir kitose šalyse. Daug krikščionių atvyko į Europą kaip pabėgėliai. Islamo fundamentalistai sukėlė pabėgėlių krizę, kuri tapo rimtu iššūkiu Europos valstybėms.

Kovo 26 dieną Lietuvos Respublikos Seime vyks konferencija „KRIKŠČIONIŲ KALVARIJOS. Persekiojami krikščionys liudija“. Konferenciją rengia LR Seimas, globojant Seimo pirmininko pavaduotojai I. Degutienei, kartu su Europos Parlamento nare L. Andrikiene ir popiežiškuoju fondu „Parama stokojančiai bažnyčiai“, remiant Katalikų bažnyčiai Lietuvoje. Konferencijoje dalyvaus ir liudys krikščionių bendruomenių atstovai iš Sirijos ir Irako.

Šią savaitę Lietuvos vyskupai paskelbė: „Šv. Tėvui kviečiant solidarizuotis su persekiojamais krikščionimis Sirijoje, Irake ir visame pasaulyje, Didįjį pirmadienį, kovo 26 d. 20 val. Vilniaus arkikatedros varpinė, Trijų Kryžių paminklas bei Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilika sužibs kraujo spalva. Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas arkivysk. G. Grušas 19 val. šia intencija aukos Šv. Mišias Vilniaus arkikatedroje, tuo pat metu Mišios prasidės ir Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje. Visi tikintieji kviečiami dalyvauti šiose šv. Mišiose, jungiantis į maldą už tuos mūsų brolius ir seseris, kurie 21-ajame amžiuje savo kraujo kaina liudija tikėjimą Viešpačiu Jėzumi“.

Nauja: tuo pačiu metu, kai raudona šviesa nušvis pastatai ir paminklai Lietuvoje, raudona šviesa nušvis ir dvi Homso mieste, Sirijoje, esančios katedros: graikų melchitų Mergelės Marijos Taikos Karalienės katedra, taip pat Sirijos stačiatikių Mergelės Marijos juostos katedra. Pastaroji bažnyčia yra Sirijos stačiatikių arkivyskupijos sostas.

Solidarumo su persekiojamais krikščionimis akcijos vyksta ir kitose valstybėse: šių metų vasario 24 d. raudona spalva buvo apšviestas Romos koliziejus (oficialios ceremonijos metu ją įžiebė Europos Parlamento pirmininkas A. Tajani), 2017 m. lapkričio 22 d. – Jungtinės Karalystės parlamentas, Vestminsterio abatija ir kiti objektai Londone.

NB! Platinant informaciją apie kovo 26-ąją – solidarumo su persekiojamais krikščionimis akcijų dieną Lietuvoje, Vilniuje vyksiančią konferenciją ir kitus solidarumo su persekiojamais krikščionimis akcijos renginius, kviečiame naudoti šiuos žymenis: #CalvaryOfChristians #KrikščioniųKalvarijos

SVARBI INFORMACIJA:
Spaudos konferencija (LR Seimo Spaudos konferencijų salėje ): 9:00 val. – 9:30 val. 
Konferencija „KRIKŠČIONIŲ KALVARIJOS. Persekiojami krikščionys liudija“ LR Seime: 10:00 val. – 14:00 val. 
Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje ir Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje – 19:00 val. 
Raudonos šviesos akcija – 20:00 val.

Daugiau informacijos: 
Austė Petrauskienė auste.petrauskiene@lrs.lt
Aldona Drėgvaitė aldona.dregvaite@europarl.europa.eu