Skip to main content

L. Andrikienės pirmadienis laikinojoje sostinėje

|   Diskusijos

Birželio 11 dieną Kaune lankėsi Europos Parlamento narė Laima Andrikienė. Europarlamentarė vedė „Europos pamokas" dviejose Kauno gimnazijose - Kovo 11-osios ir „Santaros“. Abiejose buvo kalbama apie darbus Europos Parlamente bei apie dabartinę ES būklę, bei grėsmes ir iššūkius, kylančius Europos Sąjungai.

Ypatingai aktyvūs buvo „Santaros" gimnazistai, kurių grupė L. Andrikienės kvietimu praėjusių metų gruodį lankėsi Europos Parlamente bei NATO būstinėje Briuselyje. Jie domėjosi Europos ir Lietuvos saugumo situacija, nacionalizmo augimu Europoje, Lietuvos galimybėmis daryti įtaką Europos Sąjungoje. Pamoka virto labiau dialogu bei sprendimų ieškojimu, o ne sausu faktų dėstymu.

Susitikime su Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose buvo aptariamos investicijų problemos bei užsienio prekybos klausimai. L. Andrikienė kvietė atkreipti dėmesį, jog iššūkiai ES kyla ne tik iš Rusijos, bet ir iš Kinijos, kuri valstybiniu lygiu vykdo „Šilko kelio" strategiją, siekdama dominuoti pasaulyje. Šios ekonominės ekspansijos strategijos įgyvendinimo mastai ir priemonės kelia susirūpinimą visoje ES. Kiniją ypač domina strateginiai sektoriai - energetika, transportas, komunikacijos, aukštosios technologijos, gynybos pramonė. Lietuvoje Kiniją labiausiai domina Klaipėdos jūrų uostas bei „Lietuvos geležinkeliai“.

Jau matomi minėtos strategijos įgyvendinimo rezultatai ir numanomos pasekmės paskatino ES svarstyti tiesioginių užsienio investicijų patikros mechanizmo būtinumą, nes nedraugiškos investicijos gali ateiti, prisidengusios ir ES firmų vardu. Lietuva tokį mechanizmą jau seniai turi, tačiau net 15 iš 28 ES valstybių narių tokių tikrinimo mechanizmų neturi iki šiol. Dirbama, kad toks mechanizmas jau artimiausiu metu imtų veikti visos ES lygiu.

Susitikime dalyvavę verslininkai skundėsi, kad užsienio investicijų Lietuvoje nepakanka, trūksta darbuotojų. Neužtenka ir tolimųjų reisų vairuotojų, nors jų atlyginimai yra ganėtinai dideli. Tenka samdyti ukrainiečius, bet Lietuvos valdžia įvedinėja apribojimus, kvotas, ir užsieniečių samdymas tampa sudėtingesnis. Emigracija taip pakeitė Lietuvos veidą, kad jau dažnai darbininkų trūksta ir ūkininkams, kurie taip pat neranda darbuotojų už labai neblogus atlyginimus.

Vakarop L. Andrikienė dalyvavo susitikime - diskusijoje istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje. Su gausiai susirinkusiais Kauno miesto visuomenės atstovais aptarta nemažai temų ir problemų: ES saugumas ir gynyba, ES sienų apsauga, naujojo ES biudžeto 2021-2027 m. svarstymo peripetijos, taip pat vidaus ir išorės iššūkiai, su kuriais susiduria Europos Sąjunga ir jos valstybės narės, ES ir JAV santykiai, Rusijos grėsmė ir kt. Kalbėta ir apie ES vertybinius pamatus, europietiškąjį ir lietuviškąjį identitetą, migraciją.

 

EP narės dr. Laimos Andrikienės biuro Vilniuje informacija