Skip to main content

Naujoji programa „Horizontas Europai“ – kovai su vaikų vėžiu

|   EP

Šią savaitę Strasbūre vykstančioje plenarinėje sesijoje Europos Parlamentas patvirtino didelio masto paramą specialiajai mokslinių tyrimų ir inovacijų programai „Horizontas Europai". Daugiametėje finansinėje programoje 2021-2027 m. laikotarpiu europarlamentarai siūlo šiai programai didinti finansavimą nuo 77 iki 120 milijardų eurų, kad įgyvendintų užsibrėžtus tikslus. Sveika ir saugi visuomenė, skaitmeninė ekonomika ir pramonė – būtent tokius prioritetus europarlamentarai iškėlė šiai naujajai ES mokslinių tyrimų programai.

„Kova su vėžiu, ypač su vaikų vėžiu, turi būti ES mokslinių tyrimų darbotvarkės viršuje. Tai yra naujas mūsų prioritetas. Negalime taikstytis su padėtimi, kai kas ketvirta šeima Europos Sąjungoje yra skaudžiai paliesta šios rykštės, o su šia problema susidūrę šeimos jaučiasi bejėgės. Mes turime rasti būtų įveikti šią ligą, tam turime rasti ir mokslinių pajėgų, ir finansinių lėšų,“ – pabrėžė šio EP dokumento rengėjas, Vokietijos krikščionis demokratas C. Ehler'is.  

Daugiau nei pusė (55 proc.) programos „Horizontas Europai“ biudžeto numatoma skirti bendrųjų mokslinių tyrimų skatinimui tarp universitetų, mokslinio tyrimo institucijų ir pramonės, tokiu būdu bendromis pastangomis siekiant inovacijų ir proveržio.

„Siekiame, kad ES užimtų inovacijų ir mokslinių tyrimų lyderės poziciją pasaulyje. Tam tikslui pasiekti reikia Europos Parlamento daugumos pritarimo. Jei to nepadarysime dabar, ES atsiliks nuo kitų konkurentų – JAV, Kinijos, kitų valstybių,“ – sakė Lietuvos atstovė dr. Laima Andrikienė.

Siekiant išlaikyti ES socialinį ekonominį modelį ir vertybes, minėtoje programoje daugiau dėmesio numatoma skirti ir kitiems šioje programoje numatytiems svarbiems klausimams, tarp jų – kovai su terorizmu ir stichinėmis nelaimėmis, klimato kaitos ir energetikos klausimams, ekologiškų technologijų įgyvendinimui ir kt.   

Strasbūras, 2018 12 12