Skip to main content

PASIRINKIMAS

|   L. Andrikienė. Sekmadienio skaitiniai

Laima Andrikienė
Sekmadienio skaitiniai

Sekmadienio vakaras Vilniuje. Pasibaigė dar viena graži, šilta, saulėta rugsėjo diena.Prieš akis danguje mėnulio pjautuvas kabo. Ramus vakaras, gal todėl ir mintys lėtai ir ramiai dėliojasi. Rašau savo FB draugams šį sekmadienio skaitinį ir visai nenoriu rašyti apie politiką. Noriu rašyti apie tai, ką šiandien mačiau Lietuvos sostinėje, koks gražus yra pavargusios rudens saulės nutviekstas Vilnius, jo senamiestis. Apie tai, kaip gera matyti ramiai vaikštinėjančius miesto gyventojus – jaunas šeimas, vyresniuosius, visai žalią jaunimėlį, skriejantį riedučiais. Atrodo, kad kitų saugumas jiems mažai rūpi, pašėlėlius gelbsti super greita reakcija. Tik nežinia, ar visuomet.

Pagrindinėje Vilniaus gatvėje, Gedimino prospekte visą dieną šurmuliavo Tautų mugė. Kai vakarėjant važiavau pro šalį, prekeiviai jau krovėsi į dėžes ir maišus neparduotas prekes, ardė savo laikinuosius prekybos namelius ir stogines. Kitą savaitgalį Vilnių, Katedros aikštę ir Gedimino prospektą vėl užplūs marga minia, bet jau kitokia. Vilniuje lankysis Popiežius Pranciškus. Šeštadienį Vilnius skambės jaunatviškais balsais, giesmėmis ir dainomis, vyks jaunimo susitikimas su Šventuoju Tėvu. Laukia istorinis savaitgalis, juk Katalikų bažnyčios vadovo sulauksime 25 metams praėjus po popiežiaus Jono Pauliaus II vizito į Lietuvą.

Ir vis dėlto rašysiu apie politiką. Privalau.

Politika jau kelis dešimtmečius yra mano darbas, mano meilė, mano hobis, gal ir gyvenimo būdas. Labai laukiu, ką Šventasis Tėvas pasakys Lietuvos politikams ir diplomatams jau kitą šeštadienį susitikime Daukanto aikštėje. Kokia bus jo žinia mums, Lietuvos politikams, visuomenės veikėjams, visiems, neabejingiems Lietuvai ir jos ateičiai.

Gal primins, kad politika – tai darbas bendrajam gėriui, kad krikščionio pareiga yra dalyvauti politikoje. „Mes, krikščionys, negalime elgtis kaip Pilotas, nusiplaudami rankas. Turime įsijungti į politiką; politika yra viena aukščiausių meilės darbų išraiškų, nes siekia bendrojo gėrio. Pasauliečiai krikščionys privalo darbuotis politikoje. Jūs sakysite, kad tai nelengvai padaroma. Tačiau taip pat nelengva būti kunigu! Gyvenime nėra „lengvų“ dalykų. Gal būt politika yra pernelyg nešvari? Gal ji nešvari todėl, kad kirkščionys joje nedalyvauja su evangeline dvasia? Lengva kitus kaltinti, tačiau kiekvienas klauskime savęs, ką darau vardan bendrojo gėrio? Yra daug būdų tai daryti. Tačiau politika yra vienas iš būdų siekti bendrojo gėrio“, – tai Popiežiaus Pranciškaus žodžiai, pasakyti kita proga, kitoje šalyje, susitikime su jėzuitų mokyklos mokiniais.

Tėvynėje pasidairius viešojoje erdvėje ar daug išgirsime, perskaitysime tokio politikos supratimo? Anaiptol. Rasime daug komentarų apie lovį, apie jį besistumdančius veikėjus, kurių vienintelis tikslas – skaniai užkrimsti, išgerti ir nuo lovio nesitraukti. Kaip toli tai nuo tos politikų misijos, apie kurią kalba Šventasis Tėvas! Atrodo, kad jis kalba apie kitą, paralelinę realybę, kurios mūsuose nėra. Bet ji yra! Lietuvoje taip pat, kaip ir kituose kraštuose, politikai yra skirtingi. Vieni yra turintys Lietuvos – ir Europos – viziją, suvokiantys savo misiją, gebantys formuluoti tikslus ir ieškantys bei randantys sąjungininkų, bendradarbių tiems tikslams pasiekti. Antroji grupė – tie, kuriems rūpi tik artimiausi rinkimai, aukštų tikslų jie nekelia. Jiems nereikia nei vizijos, nei misijos suvokimo. Yra tik tikslas – gauti valdžią ir susitvarkyti „reikalus“, savo ir artimiausios aplinkos. Visko yra po saule. Mūsų darbas – atpažinti juos ir tinkamai įvertinti.

Apsisprendimas

Pastaruoju metu vykusiuose TS-LKD skyrių ir bendrijų bei frakcijų susirinkimuose buvo keliami kandidatai ir Prezidento, ir Europos Parlamento rinkimams. Jau šį rudenį mūsų laukia tikras demokratijos egzaminas, kuomet visi partijos nariai – o prezidento rinkimų atveju ir nepartiniai – reitinguos mūsų kandidatų sąrašus, rinks tuos, kurie ir bus TS-LKD remiami kitais metais vyksiančiuose rinkimuose.

Pagal šiandien turimą informaciją, kandidate į Europos Parlamentą mane jau iškėlė 50 TS-LKD skyrių, viena sueiga ir viena frakcija. Tai – Akmenės, Alytaus miesto, Alytaus rajono, Anykščių, Biržų, Elektrėnų, Joniškio, Kaišiadorių, Kalvarijos, Kauno Aleksoto – Vilijampolės, Kauno Centro, Kauno Dainavos, Kauno Kalniečių, Kauno Panemunės – Šančių, Kauno Pramonės, Kauno Šilainių, Kauno Žaliakalnio, Kauno rajono, Kėdainių, Klaipėdos Danės, Klaipėdos Marių – Pajūrio, Klaipėdos rajono, Kretingos, Marijampolės, Mažeikių, Molėtų, Panevėžio, Plungės, Raseinių, Rokiškio, Skuodo, Šakių, Šiaulių miesto, Šiaulių rajono, Šilutės,Tauragės, Telšių, Ukmergės, Utenos, Varėnos, Vilkaviškio, Vilniaus Antakalnio, Vilniaus Karoliniškių, Vilniaus Grigiškių, Vilniaus Justiniškių, Vilniaus Lazdynų, Vilniaus Naujamiesčio, Vilniaus Naujosios Vilnios, Vilniaus Senamiesčio, Vilniaus Žirmūnų skyriai ir Klaipėdos miesto sueiga bei TS-LKD Politinių kalinių ir tremtinių frakcija.

Kandidate į LR Prezidentus mane pasiūlė 6 TS-LKD skyriai – Alytaus miesto, Kauno rajono, Klaipėdos Danės, Klaipėdos Marių – Pajūrio, Telšių, Vilniaus Justiniškių – bei Klaipėdos miesto skyrių sueiga.

Milžiniškas pasitikėjimas. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi juo. Ir, žinoma, dėkoju visiems, mane parėmusiems.

Rytoj, pirmadienį, iki 17 valandos turiu pranešti partijai, kurios narė esu, savo apsisprendimą – kandidatuosiu į Europos Parlamentą, dalyvausiu Europos Parlamento rinkimuose ar ne. Jei neparašysiu nieko, bus traktuojama, kad apsisprendžiau nekandidatuoti. Rinkimai į Europos Parlamentą vyks kitų metų gegužės 26 dieną, laiko iki jų dar daug – ištisi 8 mėnesiai. Tačiau TS-LKD nustatė tokias taisykles, kad tas pats asmuo negali būti kandidatu keliuose rinkimuose, ir apsispręsti kandidatai turi jau dabar.

Ir dar vienas niuansas: pasirinkimas (reikalavimas apsispręsti iki rytojaus) dalyvauti EP rinkimuose reiškia, kad negalėsiu dalyvauti net pirminiuose rinkimuose partijos viduje, kai bus balsuojama dėl partijos kandidato prezidento rinkimams. Skyrių iškelti nepartiniai kandidatai galės dalyvauti, o iškelti partijos nariai – ne, jei nenori prarasti galimybės dalyvauti EP rinkimuose.

Jus visus, mano FB draugai ir bendražygiai, jau šiandien informuoju apie savo apsisprendimą: dalyvausiu Europos Parlamento rinkimuose. Europos Parlamente dirbti moku, ne už gražias akis autoritetingos tarptautinės komisijos šiais metais buvau pripažinta Metų europarlamentare. Moku ir noriu dirbti, tikiuosi jūsų nenuvilti.

Dar kartą dėkoju už pasitikėjimą.

Turiningos, darbingos savaitės Jums visiems 

Vilnius, 2018 09 16

#SekmadienioSkaitiniai3