Skip to main content

Pranešimas dėl Europos Sąjungos ir Kolumbijos bei Peru prekybos susitarimo įgyvendinimo

|   EP

Laima Andrikienė

Strasbūras

2019 m. sausio 15 d.

 

Gerbiamieji,

Peru - viena sparčiausiai augančių valstybių regione, o Kolumbijos ekonomika - trečia pagal dydį ekonomika Lotynų Amerikoje. Jau vien todėl ES susitarimo su jomis įgyvendinimas yra svarbus visai Europos Sąjungai, taip pat ir Europos Parlamento stebėsenos aspektas. Mes tvirtai remiame Kolumbijos taikos susitarimą, ir šiame kontekste ypatingai svarbu efektyviai išnaudoti prekybos susitarimą tam, kad taikos susitarimas būtų lengviau įgyvendinamas.

Abi valstybės yra stipriai veikiamos humanitarinės krizės Venesueloje, abi šalys priėmė daug migrantų, tai būtina įvertinti. Kita vertus, pozityvu, kad prie susitarimo prisijungė Ekvadoras, negana to, susitarimas yra atviras ir kitoms regiono valstybėms.

Čia noriu padėkoti kolegai Santiago Fisasuž išsamų pranešimą, kuriame išvardintos sritys, kur būtina tolesnė pažanga. Be to, išvardintas visas sąrašas sričių, kurios turėtų būti įtrauktos į susitarimą, pavyzdžiui, skyrius dėl kovos su korupcija, pinigų plovimu ir mokesčių slėpimu. Tai gali būti padaryta pasinaudojant Susitarimo peržiūros galimybe.

O svarbiausia yra tai, kad strateginė susitarimo vertė yra gerokai daugiau nei prekyba, ji atveria daug didesnes galimybes bendradarbiavimui, strateginės ES ir Lotynų Amerikos partnerystės plėtojimui. Išnaudokime tas galimybes.