Skip to main content

Privačios karinės bendrovės „Wagner“ smogikai - jau Venesueloje

|   EP

Privačios karinės bendrovės „Wagner“ smogikai - jau Venesueloje. Trečiadienio popietę iš Maskvos nuskraidinti į Kubą, iš ten dviem komerciniais skrydžiais - į Venesuelos sostinę Karakasą. 400 samdinių. Dalį jų gabeno iš kitų valstybių, kitais maršrutais. 

Po tuo pačiu „Wagner“ vardu Rusijos samdiniai žudė Ukrainoje, Sirijoje, Afrikoje (Sudane, CAR), dabar ėmėsi Venesuelos. Iš Maskvos į Kubą jie nugabenti Rusijos prezidento administracijai priklausančiu lėktuvu. „Wagner“ - ne kas kita, kaip privati Kremliaus kariuomenė. Ji dažnai naudojama ir didelio Rusijos karinio kontingento dalyvavimui karinėse operacijose užsienio šalyse pridengti. 
Venesueloje reikia tikėtis kraujo praliejimo, tokia paprastai yra „Wagner“ misija, misijų rezultatas. Kremlius eina va bank. 
Prezidentas Nicolas Maduro išdavė valstybę, rusų samdiniai Venesueloje yra jo prašymu. 
Panaši situacija kaip 2014-ųjų vasarį-kovą, kai tuometinio Ukrainos prezidento prašymu įvesti Rusijos karines pajėgas Rusija pradėjo karinę agresiją prieš Ukrainą, o pačiam V. Janukovičiui padėjo pasprukti į Rusiją, kur jis tūno iki šiandien, šiomis dienomis Ukrainoje nuteistas už valstybės išdavimą. 
Europos Sąjunga kol kas nepripažino Venesuelos parlamento pirmininko de facto šalies vadovu, ES diplomatijos vadovė, matyt, neturi įgaliojimų... 
Laukia karšta savaitė Briuselyje, parlamentas tikrai netylės. Europos Parlamento pirmininkas A.Tajani išreiškė mūsų paramą Venesuelos parlamento - Nacionalinės asamblėjos - pirmininkui Juan Guaido kaip teisėtam faktiniam vadovui, turinčiam žmonių pasitikėjimą.