Skip to main content

Verslo žinios. Autorių teisių direktyva: piliečiams ir jų teisėms niekas negresia

|   Straipsniai

Laima Andrikienė

Europos Parlamente šiuo metu svarstomi Autorių teisių direktyvos kompromisiniai straipsnių variantai. Aš esu pasirengusi pritarti paskutiniajai 11 straipsnio – dėl jo laiškų gaunu ypatingai daug - redakcijai, ji pakankamai ir teisingai subalansuota, man ji yra priimtina.

Nuogąstaujantiems dėl to, kad neva Autorių teisių direktyva apribos žmonių prieigą prie nemokamo interneto, noriu pažymėti, kad leidėjų turimos teisės neapima aktyvių internetinių nuorodų, todėl neriboja teisės ir galimybės paieškoms, naujienų portalams ir socialiniams tinklams keistis bei dalintis spaudos publikacijų turiniu  internete. Netgi daugiau - atsižvelgia į teisėtus vartotojų interesus ir visuomenės teisę bendrauti, ir dėl to išplečia išimtis, taikomas leidėjų teisėms, nurodytoms Direktyvoje 2001/29/EB. Taigi, piliečiams ir jų teisėms niekas negresia.

Autorių teisių direktyva ir jame esantis 11 straipsnis yra gyvybiškai svarbus užtikrinant žiniasklaidos laisvę Europoje. Jis suteiks leidėjams nuosavybės teisę į jų internetinį turinį, kai šiuo metu internetinės platformos naudoja šį turinį nemokamai. Jei 11 straipsnio ir jo suteikiamų teisių nebeliktų, Europos žurnalistai toliau efektyviai ir nemokamai dirbtų technologijų gigantams, tokiems kaip „Google“, „Facebook“ ir kitiems. Žurnalistai to nematys, jie apie tai nebegalvos, tačiau jų kišenės tuštės.

Lietuvoje turime suprasti, kad interneto gigantai neatlygintinai naudojasi žurnalistų, leidėjų darbo vaisiais ir siurbia gyvastį, pajamas iš žiniasklaidos. Ne tik Lietuvos, bet visos ES žurnalistai ir leidėjai siunčia labai aiškią žinią Europos Parlamentui: leidėjų skaičius drastiškai mažėja, redakcijos tuštėja, žurnalistai beveik nevažinėja į komandiruotes, dėl mažų atlyginimų vyksta jų aktyvi migracija į kitas sritis. Pasekmė - viešoje erdvėje sparčiai mažėja kokybiško turinio ir žurnalistų gyvų reportažų „iš vietos“. O tai jau yra tiesioginė grėsmė ne tik žiniasklaidai, bet ir demokratijai.

www.vz.lt/medijos/2018/09/12/autoriu-teisiu-direktyva-pilieciams-ir-ju-teisems-niekas-negresia